tiistai 7. heinäkuuta 2015

New York – iso, likainen ja ihana

nycnyc Columbus Circle & Manhattanin eteläkärki Top of the Rockista käsin

Reissusta on kotiuduttu, reissuväsymyksestä lähes palauduttu – tai ainakin niin luulin, kunnes jet lag iski viiveellä. Omaa sänkyä ehti kymmenen ei-niin-hyvin nukutun yön jälkeen tulla ikävä, mutta noin muuten kaipaus on aika yksisuuntaista: haluan takaisin! Mulla ei ole koskaan oikein ollut sellaista New York -kuumetta, joka joihinkin leffojen ja tv-sarjojen välityksellä tarttuu. Se on ollut ennemminkin ois kiva joskus käydä -listalla kuin pakko päästä -listalla. Toki olin reissusta etukäteenkin innoissani, mutta mitään kummempia odotuksia mulla ei oikeastaan ollut, vaikka matkaoppaita ja reissukertomuksia lukiessa löytyikin yhtä ja toista nähtävää. Olin lukenut myös muutamia blogitekstejä, joiden kirjoittajat eivät olleet kaupunkiin ihan niin lääpällään. New York oli lopulta erittäin positiivinen yllätys ja nousi kyllä samantien henkilökohtaiselle top-listalleni. Ymmärrän nyt, miksi tälle kaupungille kirjoitetaan niin paljon lauluja. I want to be part of it, New York, New York!

nycarkki Grand Central & Bethesda Terrace Central Parkissa


Tuhat kuvaa odottaa avaamista kovalevyllä, mutta aloitetaan tämä reissun purkaminen tälläkin kertaa Instagram-kuvilla ja jonkinlaisella koonnilla. Jos tunsin olevani vähän kunnianhimoinen otsikoidessani postauksen "Japani-vinkeiksi" niin vielä vähemmän koen olevani pätevä antamaan "New York -vinkkejä": kaupungissa on niin paljon nähtävää, koettavaa ja syötävää, ettei sitä voi tiivistää tyhjentävästi edes matkaoppaaseen (suosittelen muuten Mondon New York -opasta!), 10 päivän matkakertomuksesta puhumattakaan. Otetaan nämä siis mun henkilökohtaisina New York -kokemuksina ja -tärppeinä. Musikaalit, teatteriesitykset, stand up ja keikat jäi valitettavasti seuraavalle reissulle. Ei sillä, että siinä jotain valittamisen aihetta olisi, jos pitää uudelleen mennä!

nyckivaa Mojitolla kattoterassilla juuri ennen ukkosmyrskyä & Dream Team


Hintataso
New Yorkissa on mahdollista selvitä pienemmälläkin budjetilla. Lentotarjouksia siedettävän pituisella välilaskulla löytyy melkein koko ajan, parhaimmillaan lennot voi saada parillasadalla. AirBNB:n kautta voi löytää edullisen majapaikan vähän kauempaa keskustasta, ja sohvasurffaajakin varmasti löytää yösijansa. 31 dollarin hintaan ajaa metrolla rajattomasti 7 päivää, Manhattanin nähtävyydet sijaitsevat kohtuullisen kävelyetäisyyden päässä toisistaan ja kuuluisia rakennuksia voi ihailla ilmaiseksi kaduilta käsin. Puistoissa, persoonallisissa kaupunginosissa ja kirpputoreilla haahuilu – parasta New Yorkia, jos minulta kysytään – on ilmaista. Moniin museoihin maksetaan omantunnon mukaan: dinosaurusten luurankoja pääsee katsomaan taalalla. Mutta jos kukkaronnyörit ovat yhtään löysällä, niin voi pojat, kyllä sitä rahaa menee! Dollarin kurssi vaikuttaa euronäkökulmasta todella voimakkaasti hintatasoon – kun olin Miamissa, lähes kaikki oli halvempaa kuin Suomessa. Nyt euron kurssi on niin huono, että dollarihinnat voi oikeastaan ajatella suoraan euroina – se, mikä oli vuosi sitten halpaa on nyt kallista tai ei ainakaan yhtään sen edullisempaa kuin Suomessa. Ulkona syöminen on samanhintaista tai ei ainakaan halvempaa kuin Suomessa: verot ja vähintään 15% tippi nostavat vielä listoilla edullisilta kuulostavia hintoja huomattavasti. Kauhistelimme reissun alussa, kuinka jäätelöpallo maksaa Helsingin keskustan kioskeissa jo yli 3 euroa. No, NYCissä söimme päivittäin mukisematta jonkin 6-9 euron arvoisen jälkiruoan.

nyciloManhattanin valot & Pride-kulkue
nycyöBrooklynin pimeät kadut


Amerikkalaiset
Ah, jenkit. Ne ihanat, käsittämättömät, hullut jenkit. New Yorkissa kaikilla on koko ajan kiire: kaupunkiin tullaan menestymään ja tekemään rahaa, ei tuijottelemaan pilvenpiirtäjiin. Ihmiset ovat kuitenkin ystävällisiä (paitsi suurin osa asiakaspalvelijoista) ja tarjoavat apua kysymättäkin. Jos small talk ei enää kuulostaa suomalaisesta ihan niin pelottavalta, jenkit vievät homman kyllä ihan nextille levelille. Rupattelemaan ei nimittäin ryhdytä vain ja ainoastaan silloin, kun on ihan pakko, vaan ihan tuosta vaan lämpimikseen. Rupattelukulttuuri saisi levitä Suomeenkin! Amerikkalaiset tosin ilmeisesti päättävät small talkin yleensä johonkin "oli kiva tavata, mennään hei joku päivä kahville" -tyyppiseen heittoon, jota ei ole tarkoituskaan ottaa vakavasti. Mutta musta olisi hauskaa, jos voisi kehua ohikulkijan kivaa kampausta tai höpötellä junaa odottessa tuntemattoman kanssa ilman, että saa kylähullun leimaa. New Yorkissa muuten kaikki on okei! Mikään ei ole outoa. Kaikki on jo nähty. Hankala paikka hipstereille.


nycburger Alkuperäinen Shake Shack Madison Square Parkissa & Bareburgerin mättölounas nycruokaa Puurobaarissa & piknikillä nycruokaa2 Gluteenitonta Rustico cafessa & kvinoaa Simple Cafessa


Ruoka

Nam, ruoka. Sulatusuuni kun on, New Yorkissa ovat edustettuna maailman keittiöt kautta rantain. On Chinatown, josta saa noutokiinalaista pikkurahalla, ja italialaisten ravintoloiden täyttämät Little Italy ja Nolita. Lisäksi on jamaikalaista, kuubalaista, perulaista, japanilaista, tex mexiä, etiopialaista, intialaista... and the list goes on. Kukapa olisi tiennyt, että ruotsalainen kahvi voi olla jokin thing? Tykkäsin kovasti myös niistä moderneista etnisistä ravintoloista, joissa helppoon, universaaliin ruokaan yhdistettiin omintakeisia mausteita. Monista deleistä sekä Whole Foodseista sai mukaan aterian, jonka osaset valittiin itse ja jonka hinta määräytyi painon mukaan. Parina päivänä koottiinkin herkulliset salaatit puistossa syötäviksi. Salaatin vastapainoksi syötiin tietenkin myös muutama hampurilainen. ShakeS hackin hampparipihvi (leipää ei saanut gluteenittomana) oli maineensa veroinen, ja Bareburgerin hirvihampurilainen bataattiranskiksilla upposi sekin ongelmitta.

nycherkkuu Piparminttujäätelöä Cold Stone Creameryssä & kunnon tuutti DF Mavensissa


Jälkiruoka
New Yorkin loputtomalle jälkiruokatarjonnalle on omistettava ihan oma otsikkonsa. Sitä kuuluisinta eli New York cheesecakea en sattuneesta syystä päässyt maistamaan ja pannaritkin jäävät toiseen kertaan, mutta jäätelörintamalta löytyi kyllä suosikkeja. Cold Stone Creameryssa herkullisen jäätelön sisään leivotaan haluamasi täytteet keksitaikinasta vaahtokarkkeihin ja maapähkinävoihin. 16 Handlesissä on nimensä mukaisesti 16 kahvaa (ja makua), joista voi itse annostella frozen yoghurt -annoksensa – ja tietenkin koristella! DF Mavens East Villagessa taas tarjoaa maidottomia ja vegaanisia jäätelöherkkuja. Shake Shackin frozen custard on myös ihan taivaallista. Brooklyn Ice Cream Factory tarjoaa auringonlaskun aikaan parhaat näkymän Manhattanille.


nycchelsea Hedelmäsalaatti High Linella & Chelsea Market nycbrooklyn Vanhoja purkkeja kirpputorilla & Brooklynin hiekkakivitaloja


Lempparipaikat
Jos multa kysytään, niin parasta NYCissä ovat sen monet kaupunginosat ja niiden kaduilla liikkuvat ihmiset. Greenwich Village ja East Village sekä niiden lähialueet Manhattanilla ja Williamsburg, Prospect Parkia ympäröivät alueet sekä Brooklyn Heights Brooklynissa nousivat mun lemppareiksi. Kauniita taloja vieri vieressä koko kadun mitalta, siellä täällä kiinnostavia ravintoloita, kahviloita ja pubeja. Älä siis tilaa aterian päätteeksi jälkiruokaa, vaan hyppää kahville kadun toiselle puolelle! Brooklynin puolella on vielä jäljellä aavistus rosoisuutta ja boheemiutta, joka Manhattanilla on täysin peittynyt pittoreskin alle. Lauantaina kannattaa suunnata Fort Greeneen Brooklyn Flea -kirpputorille, joka oli mulle ehdottomasti yksi reissun parhaista jutuista! Myös vanhaan keksitehtaaseen Meatpacking Districtillä perustettu kauppahalli Chelsea Market hurmasi meikäläisen ravintoloineen ja putiikkeineen.


nyctaivas Auringonlasku Manhattanilla & Brooklyn Bridge

Nähtävyydet
New York on täynnä nähtävää, ja suurin osa suosituimmista nähtävyyksistä sijoittuu melko pienelle alueelle Manhattanilla. Vapaudenpatsaan näkee ilmaiseksi Staten Island Ferryn kannelta, ja samalla suunnalla sijaitsevat WTC:n kaksoistornien muistomerkit. Empire State Building ja Flatiron Building eivät ole kaukana toisistaan. Chrysler Building on ihan Grand Centralin takana, ja sieltä voi Rockefeller Centerin kautta jatkaa matkaansa Times Squarelle. Kuuluisat monumentit jättivät meikäläisen vähän kylmäksi, mutta yhdessä pilvenpiirtäjät muodostavat maiseman, jota kannattaa matkustaa ihailemaan joko yläilmoista tai vastarannalta käsin. Hissimatka Rockefeller Centerin katolle maksaa suolaiset 30 dollaria, mutta näkymä on kyllä hintansa väärti (ainakin, kun lipun ostaa etukäteen ja ehtii iltaan mennessä jo unohtaa, miten pankkitiliä kirpaisi). Brooklyn Heightsin promenadilta Manhattanin rosoista taivaanrantaa voi ihailla ilmaiseksi, Wythe Hotelin kattoterassilta Williamsburgista herkullisen drinkin hinnalla. Brooklyn Bridgen ylittämistä ei kannata jättää väliin, ja mukavimmin matka sujuu aamulla, kun kaikki turistit eivät vielä ole ehtineet paikalle.

nyccentral Ihana Central Park


Puistot
New Yorkin yleisimpiä eläimiä ovat torakka (en nähnyt!) ja rotta (näin). Miellyttävämpää luonnon kosketusta voi hakea kaupungin monista puistoista. Suosittelen ottamaan eväät mukaan ja pakenemaan hetkeksi kaupungin hektisyyttä. Vanhalle junaradalle rakennettu High Line Park, se ainoa oikea Central Park, eläväinen Washington Square Park ja New York Public Libraryn vieressä sijaitseva olohuonemainen Bryant Park olivat mun lemppareita.


nycmet Metropolitan Museum of Art


Museot
New Yorkissa museoita riittää, ja moniin pääsee puoli-ilmaiseksi: kävijä voi itse valita, kuinka paljon pääsylipustaan haluaa maksaa. Minä ja Jutta vietimme pari tuntia Metropolitan Museum of Artissa ja sitten Central Parkin toisella puolella sijaitsevassa American Museum of Natural History. Jälkimmäinen esihistoriallisine luurankoineen ja pikkutarkkoine dioraamoineen oli mielenkiintoinen, mutta erityisesti Metissä olisin voinut viettää vaikka koko päivän! (Päiväkään tuskin riittäisi perusteelliseen tutustumiseen.)

nyctipu Prospect Parkissa & Muffinssia Metin portailla


Ostokset
Aion pyhittää shoppailulle ihan oman postauksen, mutta todettakoon sen verran, että New York on maineensa veroinen shoppailijan paratiisi. Jos sussa on yhtään kuluttajan vikaa, niin löydät kyllä NYCistä jotain, mihin kulutttaa. Manhattanilla parhaat ostosmahdollisuudet ovat Times Squaren ja Herald Squaren läheisyydessä ja 5. Avenuella. Jos luksustavarataloissa ei raaski pyöriä, löytöjä voi tehdä Century21:sta ja outleteista, kuten Jersey Gardensista. Kirpputoreja ja vintagea kannattaa metsästää Brooklynin puolelta. Uniikkeja löytöjä voi tehdä esim. L Train Vintagessa. Kannattavinta shoppailu on tietenkin silloin, kun valuuttakurssit ovat kohdallaan, mutta silkkaa säästöä tekee aleissa ja outleteissa muutenkin.


nycconey Coney Island


Muita vinkkejä
Varaa mukaan hyvät kengät, joilla jaksaa kävellä! Vilkaise sääennusteita, mutta älä luota niihin sokeasti: New Yorkin sää on todella vaihtelevaa. Varaa mukaan käteistä: useimmissa paikoissa pankki- ja luottokortit käyvät (Visa Electronkin toimii, kun valitsee aina maksupäätteestä credit-vaihtoehdon), mutta etenkin porukassa ravintolalaskut on kätevintä maksaa käteisellä. Muista jättää tippiä! Manhattanilla uptown-downton-väliä kulkee helposti metrolla (tai kävellen), mutta Brooklynin puolelle majoittuessa kannattaa tutkia metrokarttaa – välimatkoihin menee yllättävän paljon aikaa, etenkin, jos joutuu vaihtamaan linjaa.


nycturisti Brooklyn Bridge & High Line
nycvaloi Rockefeller Center & Hudson River Park nycilta Kaupungin valoja & Pier 1


Lisää New York -juttuja on luvassa sitä mukaa, kun ehdin käydä kuvia läpi ja näpytellä stooreja. Onko jotain erityistä, mitä haluaisitte New Yorkista kuulla? Onko jollain jopa suunnitteilla matka Isoon Omppuun?

9 kommenttia:

 1. Kiva matkarapsa! Mulle kävi just samalla tavoin Wienin suhteen.
  Jetsulleen, mielestäni parhaat reissupostaukset ovat nimenomaan tällaisia omia fiiliksiä koetuista paikoista ja asioista. Mitä isompi kaupunki ja lyhyempi visiitti, sitä vaikeampaa ja vähän hassuakin on ainakaan suuremmin listata jotain varsinaisia menovinkkejä, tällaiset käytännön vinkit sen sijaan on aina tervetulleita. :)

  Kuinkas tuolla muuten mielestäsi toimi tuo metrolla ajelu? Selkeetä, sekavaa? Suunnitteilla olisi lähteä viimeistään ensi kesänä. Piti jo tänä syksynä, mutta saas nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hei tiiätkö, niin mullekin! Tai itse asiassa mulla ei ollut Wieniä kohtaan oikein minkäänlaisia odotuksia, mutta sitten rakastuinkin siihen.
   Jep, New Yorkissa on niiiin paljon kaikkea, että olisi melkeinpä härskiä sanoa lyhyen oleskelun jälkeen, että "menkää tänne, syökää täällä". Kun vaan tietää about mistä etsiä, niin parhaat paikat löytää itse vahingossa! Toivottavasti näistä vinkeistä on hyötyä tulevalla reissulla. :)

   Metrolla ajelu on mun kokemuksen mukaan teoriassa helppoa, käytännössä vähän sekavaa. :D Kartta ei oo ihan yhtä ymmärrettävä kuin vaikka Lontoossa, mutta etenkin Manhattanin puolella riittää tietää, onko menossa uptown vai downtown. Joillakin asemilla (esim. Fulton, omg) oikean raiteen löytäminen oli vähän hankalaa, mutta pääsääntöisesti opasteita on helppo seurata. Junien kyljissä ei välttämättä lue suuntaa (ja jos lukeekin, se ei välttämättä ole oikea), joten se kannattaa tarkistaa mieluummin laiturin päällä olevasta kyltistä. Ennen asemaa ja vielä asemilla tulee aika selkeät kuulutukset, ja joissain (mutta ei läheskään kaikissa) metrovaunuissa on reittikartta. Paras vinkki, minkä voin antaa, on varmistaa olevansa menossa oikeaan suuntaan ennen kuin metro tulee asemalle. :D Missään ei muuten myöskään lue, milloin seuraava metro on tulossa.

   Poista
 2. Mulla on kans aina samat fiilikset! Mä en koskaan osaa kertoa mitään fiksua yksittäisestä vierailemastani kaupungista (paitsi jotain nippelitietoa luokkaa "tää metroasema oli nätti" tai "paikasta x saa hyvää jääteöä") joten päädyn aina vääntämään maakohtaisesti jotain informaatiomättöä. Tiedä sitten onko sekään yhtään sisällöllisempää :D

  Mä kävin Kiinassa asuessani aina rahatilanteen salliessa Cold Stonessa! On muuten parhaita jäätelömestoja missä oon ikinä käynyt. Oon pienesti fanaattinen mitä tulee jäätelöön että pienesti kateellisena täällä googlettelen noita mainitsemias jäätelöpaikkoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta kaikkia omaan kokemukseen perustuvia matkavinkkejä on kiva lukea – vaikka en olisi edes suunnittelemassa matkaa! :D Onks sulla Kiina-vinkkipostaus olemassa, kiinnostais!

   Oooh, onks se Kiinassakin? Miksei Suomessa? :'( NYC osottautui kyllä jäätelönystävän paratiisiksi, om nom nom.

   Poista
 3. Oisit kirjottanu tän ennen lähtöä, niin oisin ehkä osannu ottaa mukaan kengät, joilla on hyvä kävellä??!!! No ei vaan, hyvä koonti beibs, oli samoja lemppareita. ;) Ps. mennäänkö takas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, eiks se oo just sellanen juttu, jonka tavallaan _tietää_ mut jonka ymmärtää kuitenkin vasta sit, kun jalat on rakoilla ja muusina? Tai ainakaan mä en ikinä muista, että Converset =/= hyvät kengät, vaikka siitä onkin jo paljon kokemusta. :'D
   P.S. NO MENNÄÄN!! Heti. Katoin jo lentoikin eilen lol.

   Poista
 4. Mimmoset lennot otitte NYCiin ja kuinka aikaisin ostitte? Tarjouslennot, joilla ei minkäänlaista muutos/peruutusoikeutta? Suunnittelen itse matkaa helmikuulle Chicagoon ja tuntuu jotenkin pelottavalta ostaa liput noin pitkän ajan päähän, joilla ei peruutusoikeutta. Ovat jotkut supersaver -liput, joten paljon halvemmat nyt, kuin sitten lähempänä lähtöä ostetut. Päätöksien tekeminen on niin kamalan vaikeaa :D Ihania kuvia nuo kaikki reissulta ottamasi! Pakko tuonne Isoon Omenaankin joskus päästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori kun kesti vastata! Ostettiin lennot huhtikuun alussa tarjouksesta, jotka bongattiin Lentodiileistä, eli ei nyt superaikasin, mutta tarjouslennot ilman mitään oikeuksia kuitenkin. :) Japanin matkan lennot ostin puol vuotta aikasemmin Finnairin tarjouksesta. Mä en oo koskaan ees harkinnut mitään peruutusoikeusjuttuja, kun oon aina luottanut siihen, että kyllä asiat järjestyy, ja kipeekshän voi tulla vaikka ne lennot ostais viikkoo ennen. :D Tai en oikeen oo koskaan aatellut, että vois tulla joku pakottava tarve muuttaa tai peruuttaa lennot (vaikka kerran kyllä tavallaan tuli, mutta lähdin joka tapauksessa reissuun). Jos tietää, että se lennon ajankohta tulee sopimaan aikatauluihin tai aikataulut on mahdollista niin järjestää, niin ei kun varaamaan vaan! ;)

   Poista
  2. Ei haittaa, unohdin itsekin koko kommenttini olemassaolon :D Tulihan ne liput sinne Chicagoon sitten ostettua eli juurikin supersaverliput. Luottavaisin mielin, että helmikuussa pääsen matkaan :) Ainahan matkavakuutuksissa on se hyvä puoli, että jos nyt jostain syystä sairaalaan esimerkiksi joutuisi, niin saa sitten korvausta. Toivotaan, ettei näin tapahdu. Kiitos kattavasta New York -paketista, kiittelin tuossa edellisessä kommentissa näemmä vain kuvia! Mutta oli tosi hyödyllisiä vinkkejä :)

   Poista