torstai 18. kesäkuuta 2015

Itämainen katkarapurisotto ja marjaisa marenkitrifle

Long time no ABC! Ja taas mennään ruokalinjalla. Kokkasin kesäkuun alussa illallisen meidän tähtitiimille ja käytin hyväkseni tilaisuuden valmistaa toisen vedoksen risotosta, jonka olin aiemmin landella ollessani kasannut. Risotto mitä ilmeisemmin maistui, ja mua jo painostettiinkin (hellästi ja leikkimielisesti) lunastamaan lupaukseni ja lisäämään ohje blogiin. Yhdistelin elementtejä pad thaista ja muista itämaisista safkoista, ja tällä kertaa mulla oli käytössä myös sellaiset perin eksoottiset ainesosat kuin lime ja korianteri, joita ei viimeksi lähikaupasta löytynyt... Tällä kertaa jouduin improvisoimaan jälkkärin kohdalla, kun raparperia ja laktoositonta mascarponesta ei ollutkaan saatavilla. Tein sitten triflen "tylsästi" marjoista ja pohjoisemmista maitotuotteista.

risotto

ITÄMAINEN KATKARAPURISOTTO 4-6 annosta

Katkarapujen "marinoimiseen":
pakastekatkarapuja
sesamöljyä
tuoretta chiliä
tuoretta korianteria
1/2 limen mehu

risottoriisiä pakkauksen ohjeen mukaan
öljyä
1-2 valkosipulin kynttä
1-2 rkl kalakastiketta
raastettua limen kuorta
n. 1/2 dl tamarinditahnaa
1-3 kaffirlimenlehteä
1/2 limen mehu
1 tlk kookosmaitoa
vettä
kirsikka- tai miniluumutomaateja
koristeluun esim. vesikrassia tai herneenversoja

Aloita valmistus raastamalla limen kuori. Sekoita suljettavassa astiassa loraukseen sesamöljyä hienonnettu tuore chili ja korianteri sekä 1/2 limen mehu. Sulata katkaravut kylmässä vedessä ja laita marinoitumaan jääkaappiin.
Lorauta paistamiseen sopivaa öljyä isolle paistinpannulle/pinnoitetulle wokkipannulle/kattilaan ja paista valkosipuli nopeasti (älä käräytä). Mittaa joukkoon riisi ja sekoittele muutama minuutti. Sekoita n. 1 desiin vettä kalakastike, limen kuori, tamarinditahna ja hienonnetut kaffirlimenlehdet. Kaada pannulle ja sekoittele. Kun neste on imeytynyt, lisää kookosmaito. Nestettä risottoon tarvitaan yhteensä n. 8-10 dl, joten lisäile vettä tarpeen mukaan niin, ettei risotto pala pohjaan (kannattaa huuhtaista kookosmaitotölkki ja kulho, jossa sekoitit kalakastikkeen, niin saat kaikki maut mukaan). Lisää vielä loput limen mehusta risottoon. Kun risotto alkaa olla valmis, lisää joukkoon puoliksi leikatut tomaatit, hienonnettua tuoretta korianteria ja katkaravut. Pyörittele hetki pannulla, mutta älä anna rapujen sitkistyä. Tarjoa heti, korianterilla ja muulla vihreällä koristeltuna.
HUOM! Kalakastikkeiden suolapitoisuudessa on paljon eroa, joten kannattaa lisätä aluksi esim. 1 rkl ja maistella myöhemmin, kaipaako risotto lisää makua. Perinteisestihän risottoon tulee parmesania, mutta juustofaninkin kannattaa suosiolla jättää se tästä risotosta pois – kalakastike tuo ruokaan paitsi suolaisuutta myös täyteläisyyttä.
HUOM!2 Jos tykkäät kokkailla itämaisinspiroitunutta ruokaa, kaffirlimenlehdet ovat oikeasti hankkimisen arvoisia! Tästä risotosta tulee hyvää ilman niitäkin, mutta kaffirlimen omintakuinen maku tuo ruokaan kuin ruokaan sitä jotakin.

trufle

MARJAINEN MARENKITRIFLE 4 annosta

Marenkeihin:
3 kananmunan valkuaista
1,5 dl sokeria
(1/2 tl etikkaa)

marjoja (esim. 250 gr pensasmustikoita, 400 gr mansikoita, 250 gr vadelmia)
1 prk vaniljanmakuista tuorejuustoa (Valio Eila)
n. 1 dl (laktoositonta) ranskankermaa
n. 6-8 marenkia koosta riippuen
korkeita lasisia kulhoja tarjoiluun

Aloita valmistamalla marengit. (Ja tee se ajoissa, esim. edellisenä päivänä, jotta marengit ehtivät kuivua tarpeeksi.) Tästä satsista tulee enemmän marenkeja kuin jälkiruokaan tarvitaan (riippuu tosin tarjoiluastioidesi koosta), mutta ne voi vaikka tarjoilla vieraille jälkiruoan jälkiruoaksi. Erottele keltuaiset ja valkuaiset niin, ettei valkuaisten joukkoon mene keltuaista (älä heitä keltuaisia roskiin vaan valmista niistä esim. vaniljakastiketta tai lemon curdia). Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Sekoita sokeri vähitellen joukkoon ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiiltävää ja niin kovaa, että se pysyy "paikallaan" kun käännät kulhon ylösalaisin tai teet siihen kuvioita vatkaimella. Sekoita vielä etikka vaahdon joukkoon. Tee vaahdosta pieniä kekoja leivinpaperille lusikan avulla tai pursottimella, jos haluat säännöllisen muotoisia marenkeja. Paista 100 asteessa n. 1 h – käytännössä niin pitkään, että ne ovat kuivia. (Itse tosin tykkään sellaisista marengeista, jotka ovat rapeita päältä mutta vähän sitkeitä sisältä, mmm-mm.)

Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma kulhossa, lisää halutessasi vähän sokeria. Pilko joukkoon osa mansikoista ja laita jääkaappiin tekeytymään esim. pääruoan valmistumisen ajaksi. Jälkiruoka kootaan tarjoiluastioihin ja nautitaan välittömästi, joten isokokoiset marjat kannattaa pilkkoa valmiiksi pienemmiksi. Murskaa myös marenki etukäteen rouheeksi. Kun jälkiruoan aika koittaa, kokoa täyte, marjat ja marenkimurska kerroksittain kulhoihin ja koristele marjoilla. Valmista tuli! Helppoa, nopeaa ja herkullista.

4 kommenttia: