perjantai 29. toukokuuta 2015

Reippaan väen raparperipiirakka

raparperi raparperi2


Käytimme eilen treenien jälkeen taas hyväksemme taloyhtiön saunomismahdollisuutta ja kutsuimme lauteille lisävahvistusta. Ajatus kirpsakasta, rahkan tasapainoittamasta raparperipiirakasta on kytenyt mielessä siitä asti, kun hoksasin ensimmäiset raparperinvarret kaupasta. Tartuin siis tilaisuuteen, kun kerran oli syöjiäkin luvassa. Hyvinhän tuo maittoi!

Tässä piirakassa voita on käytetty vain piirakkavuoan voiteluun (ja senkin voi toki halutessaan hoitaa öljyllä) ja sokeria lisätty maltillisesti, joten tätä voi hyvällä omatunnolla syödä iltapalaksi ja pakata seuraavana päivänä evääksi. Pohjan tein tämän omenapiirakan ohjeen mukaisesti, ihan vähäisesti soveltaen.

Pohja:
2,5 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
1,5 tl leivinjauhetta
kardemummaa
kanelia
2 kypsää banaania
2 kananmunaa
n. 1 dl mantelimaitoa

Täyte:
n. 1/2 l raparperia pilkottuna
1 prk laktoositonta vaniljarahkaa (Valio Eila)
n. 1 dl laktoositonta turkkilaista jogurttia
1 kananmuna
(ruskeaa) sokeria maun mukaan, esim. 1-2 rkl

Aloita puhdistamalla, kuorimalla ja pilkkomalla raparperi. Minulla oli muistaakseni 5 keskimittaista raparperinvartta, ja niistä riitti runsaasti täytteeksi. Jos kuitenkin käy niin, ettei raparperi riitä, mukaan voi heittää pakastimesta mansikoita tai pilkottua/raastettua omenaa. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Valmista täyte sekoittamalla rahka, jogurtti ja kananmuna. En halunnut tehdä piirakasta kovin makeaa, ja maustetussa rahkassa sokeria on jo valmiiksi. Ripottelin kuitenkin "varmuuden vuoksi" intiaanisokeria piirakan päälle ennen uuniin laittamista, mutta tässä vaiheessa sokerin voi halutessaan sekoittaa myös täytteeseen.
Voitele/öljyä (ja tarvittaessa korppujauhota) pyöreä piirakkavuoka (26-28 cm). Valmista taikina sekoittamalla ensin leivinjauhe ja mausteet kaurahiutaleisiin. Lisää kananmuna, banaani ja maito. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Taikina saa jäädä löysäksi. Levitä taikina piirakkavuokaan, raparperit päälle ja täyte peitoksi. Paista uunin keskitasolla n. puolisen tuntia, kunnes pohja on kypsä ja täyte hyytynyt ja ottanut vähän väriä. Nauti hyvässä seurassa sellaisenaan tai vaniljajäätelön/-kastikkeen kanssa.

4 kommenttia:

  1. Meillä kasvaa muhkea raparperi takapihalla, pitääpä kokeilla joskus tätä ohjetta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi oi, oispa mullakin takapiha ja siellä raparperipensas! Toivottavasti maistuu, jos päädyt kokeilemaan! :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Sanos muuta! :) Muutkin on vissiin hoksanneet, kun raparperi oli tänään kaupasta loppu. :(

      Poista