sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Puhtaan veden temppeli Kiyomizu-dera

Mä olen päässyt jo aika pitkälle tässä matkakuvien perkaamisessa, joten eiköhän ole korkea aika niitä tännekin turinoiden kera lätkäistä, suunnilleen kronologisessa järjestyksessä.
Toinen päiväni Japanissa alkoi vähän myöhemmin kuin olisin toivonut, mutta uni taisi olla kyllä ihan tarpeeseen siinä lennonjälkeisessä jet lag -tilassa. Mulla oli mukana Elovenan pikapuuroannospusseja (varteenotettava vaihtoehto muillekin kuin vain vatsavaivaisille: japanilainen aamupala on hyvin kaukana suomalaisista tottumuksista), ja rauhassa nautitun puuroaamiaisen jälkeen lähdin metsästämään elämyksiä. Edellisenä iltana Higashiyaman katot kullannut aurinko pysytteli kainosti pilviverhon takana, mutta ilma oli leppeä ja poutainen. Koska heräsin niin myöhään, päätin käyttää iltapäivän Higashiyaman alueen tutkimiseen: kävelymatkan päässä majapaikastani sijaitsi koko joukko matkaoppaissa suositeltuja nähtävyyksiä ja historialliset kadut itsessäänkin näkemisen arvoiset.

Ensimmäiseksi suuntasin mäen päällä sijaitsevaan Kiyomizu-deran buddhalaistemppeliin. Viikonlopuksi sattui ilmeisesti myös jokin paikallinen loma-aika, ja temppelin edustalla olikin populaa ihan riittämiin. Tungosta ei isolla temppelialueella onneksi päässyt syntymään, vaikka välillä pyörittelinkin salaa silmiäni kotimaan matkailijoille, jotka eivät kauheasti ympärilleen katsoneet ennen kuin pysähtyivät napsimaan selfieitä. Selfie-kulttuuri oli kyllä Japanissa huipussaan, ja selfietikku pikemminkin sääntö kuin poikkeus (ja kätevältähän se näytti, haha). Temppelin portilta avautui kaunis näkymä Higashiyamaan ja moderniin Kiotoon sen takana.

Kiyomizu-dera saa nimensä vuorilta lähtöisin olevasta vesiputouksesta. Temppeli on perustettu jo 700-luvulla, mutta nykyiset rakennukset ovat 1600-luvulta. Wikipedian mukaan rakennuksissa ei ole naulan naulaa! Päärakennuksen ja sen kuuluisan, rinteeseen rakennetun terassin lisäksi alueella on useita rakennuksia, joiden pikkutarkasti toteutetuissa kaiverruksissa ja kirkkaassa värimaailmassa riittää ihailemista. Mulla olikin aikaa ihailla niitä ihan niin paljon kuin sielu sieti, sillä minä ja satakunta muuta turistia juututtiin temppeliin hyväksi toviksi, syynä Michellen Obaman vierailu Kiyomizu-derassa. Innokkaimmat tunneksivat aitaa vasten odottelemassa, että arvon First Lady suvaitsisi ilmestyä näkyviin. Kyllä se sieltä about tunnin odottelun jälkeen äänistä päätellen ilmestyikin, ja lopulta meikäkin (melkein julkkis) pääsi jatkamaan matkaa.

Aikaisemmin mainitsinkin, että naisia kauniissa kimonoissaan ja geta-sandaaleissaan tuli Higashiyaman kaduilla tuon tuostakin vastaan. Suurin osa oli varmaankin pukeutunut ihan temppelivierailun kunniaksi, ja myös muutamia kimonovuokraamoita alueella oli. Kiotosta löytyy myös (paremman ilmauksen puutteessa, haha) "maiko-studioita", joissa asiakkaasta taiotaan maksua vastaan maiko tai geisha. Oikeita geishoja tai maikoja saattaa Gionista tai muilta geisha-alueilta hyvällä tuurilla bongata, mutta siinä missä heidän väijymisensä kamera kaulassa on röyhkeää, ovat muuntautumisleikkiin lähteneet yhden päivän maikot ja geishat kuvattavana mielellään. Jos siis haluaa kuvia kauniista ja värikkäästä perinnepukeutumisesta, kannattaa mieluummin kysyä kohteliaasti näiltä kuin ahdistella työtään tekeviä geishoja Gionissa. Mä muuten päätin, että seuraavalla reissulla vuokraan jonain päivänä kimonon ja sipsuttelen geta-sandaaleissa johonkin puistoon kirsikankukkia ihastelemaan.


higa6 higa5 higa1 higa2 higa4 kiy27 kiy1 kiy2 kiy3 kiy6 kiy8 kiy9 kiy10 kiy11 kiy12 kiy13 kiy15 kiy16 kiy17 kiy18 kiy19 kiy20 kiy21 kiy22 kiy24 kiy25 kiy26

2 kommenttia:

  1. Upeita kuvia! Oon muutenkin lueskellut näitä Japani-postauksia ihan innoissani, varsinkin noi viime postauksen matkavinkit oli tosi mielenkiintosia :) T: uus ja koukkuuntunut lukija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos ja tervetuloa lukemaan! :) Siitä vaan sitten matkaa suunnittelemaan!

      Poista