lauantai 18. huhtikuuta 2015

#pizzaperjantai

Päätettiin Jutan kanssa laittaa yhdessä ruokaa perjantain kunniaksi. Alkuperäisenä suunnitelmana oli hakea Herkusta tarjouspihvit ja tehdä kylkeen jonkin sortin lohkoperunat. Herkku tuotti pettymyksen (rotukarjan pihvi 50 e/kilo ei ollut meidän näkemys hyvästä tarjouksesta), mutta vähän aikaa tuumailtuamme keksittiin huomattavasti parempi idea: tehdään pitsaa! Kotitekoinen, paksupohjainen uuninpeltipitsa on mun suurinta herkkua, mutta en ole koskaan tullut kokeilleeksi vehnätöntä versiota. Halusimme käyttää pohjaan spelttiä ja kvinoaa, ja lopputuloksena oli tavallista ravitsevampi mutta yhtä kaikki suussa sulavan herkullinen pitsa, josta ei makuja puuttunut! Jälkkäriksi pyöräytettiin taikinan kohoamista odotellessa avokadosuklaamousse.
HOX! Painovirhepaholainen korjattu: hiivaa ei siis todellakaan tule koko 50 gramman pakettia vaan puolet siitä, eli 25 grammaa.

pitza

IHAN PARAS PITSA

2,5 dl vettä
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
3 rkl öljyä
5-7 dl spelttijauhoja
n. 1 dl kvinoaa keitettynä

1 tlk paseerattua tomaattia
n. 1 dl tomaattipyreetä
yrttejä (basilikaa, timjamia, oreganoa, meiramia...), mustapippuria, ripaus chiliä
makeita tomaatteja, esim. kirsikkatomaatteja
pepperonia
pizzamaustetta
juustoraastetta
rucolaa


Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola ja öljy. Lisää jauhoja pienissä erissä. Kaada keitetty kvinoa siivilään ja painele lusikalla ylimääräinen vesi pois. Lisää hieman jäähtynyt kvinoa taikinaan. Taikinaa ei kannata vaivata valmiiksi asti ennen kvinoan lisäämistä, sillä lopullisen jauhojen määrän näkee vasta sitten. Lisää jauhoja desejä laskematta, kunnes taikina on pehmeä, kulhon reunoista helposti irtoava pallo. Anna kohota liinan alla puolisen tuntia. Valmista sillä aikaa tomaattikastike sekoittamalla paseerattu tomaatti, pyree, yrtit ja mausteet. Pilko tomaatit valmiiksi ja raasta juusto.
Kun taikina on kohonnut n. kaksinkertaiseksi, taputtele tai kauli se leivinpaperin päälle pellille. Levitä päälle tomaattikastike, pepperonit ja tomaatit, sekä ripottele päälle pizzamauste ja juustoraaste. Paista 225 asteessa n. 20-30 minuuttia. Kokeile haarukalla. onko pohja kypsä. Tästä pohjasta tulee tosiaan sellainen pannupitsamaisen paksu, ja kvinoa tuo siihen vielä muhevuutta. Leikkaa paloiksi ja tarjoa uunilämpimänä rucolan kera. Nami nami!
Vinkki viitonen: kovan juuston voi säilyttää pakastimessa. Mulle ainakin käy juuston kuin juuston kanssa niin, että se alkaa kerryttää juustohometta jääkaapissa ennen kuin pääsen edes puoliväliin asti. Jos juustonkulutus on vähäistä, kannattaa jo kaupasta kotiin tullessa laittaa puolet juustosta pakastimeen joko sellaisenaan tai raastettuna, jolloin siitä on helppo heittää pitsan tai lasagnen päälle.

Herkkusuina kaivattiin suolaisen pitsan seuraksi myös jotain makeaa. Mulla oli hedelmäkulhossa perinteinen avokadotilanne: puoli pussillista avokadoja, jotka kaikki olisi pitänyt syödä edellisenä päivänä. Pitsataikinan kohotessa pyöräytettiin siis avokadosuklaamousse.

AVOKADOSUKLAAMOUSSE

3-4 hyvin kypsää tai jopa vähän ylikypsää pientä avokadoa
1 kypsä banaani
n. 1-2 dl makeuttamatonta mantelimaitoa
vaniljajauhetta/vaniljauutetta/ 1/2 vaniljatangon siemenet
3-4 rkl raakakaakaojauhetta/tummaa kaakaojauhetta
hunajaa/agavesiirappia/intiaanisokeria maun mukaan


Sekoita valitsemasi vanilja mantelimaitoon ja työnnä jääkaappiin makustumaan hetkeksi. Pilko avokado ja banaani blenderiin. Kaakao peittää pienet makuvirheet, mutta pahimmat tummumat kannattaa kuitenkin jättää ulkopuolelle. Lisää mantelimaito ja kaakaojauhe, surrauta menemään. Lisää mantelimaitoa, jos tarve vaatii. Maistele välillä ja lisää makeutusta makusi mukaan: jos käyttämäsi banaani on kunnolla kypsä ja käytät vähemmän kaakaojauhetta, makeutusta tarvitaan vähemmän. Kun maku on kohdallaan, jaa kulhoihin (näillä määrillä mousse riitti kahdelle herkkusuulle) ja laita jääkaappiin odottamaan, että mahassa on tilaa jälkiruoalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti