torstai 9. huhtikuuta 2015

Äänesi on kallis!

Myrskytuuli heitteli eilen vaalimainoksia pitkin pientareita, ja toivon mukaan ryminä herätti myös nukkuvan puolueen kannattajat. Ennakkoäänestys alkoi eilen ja jatkuu 14. huhtikuuta asti (ulkomailla 11. huhtikuuta), virallinen vaalipäivä on 19.4. Älä nuku onnesi, siis vaikutusmahdollisuutesi ohi, vaan käytä äänesi! Kaiken tarvittavan tiedon äänestysohjeista äänestyspaikkoihin löytää täältä. Sun ja mun vastuulle jää vain valita 1) sopiva puolue ja 2) siitä sopiva ehdokas. Helpommin sanottu kuin tehty, ja tästä lannistuneena moni jättää kokonaan äänestämättä. Koska olen sitä mieltä, että jokainen ääni ratkaisee, ja jokaisen nuoren ääni ratkaisee vielä vähän enemmän, päätin koota muutamia ajatuksiani siitä, miksi ihan jokaisen kannattaa äänestää.

★ Äänestä edes sitä pienintä pahaa. Äänen käyttämättä jättäminen on vaikuttamista sekin: äänesi vaikutus valuu sille ehdokkaalle, jota olisit kaikkein viimeiseksi äänestänyt, siis sille suurimmalle pahalle.

★ Äänestämällä lunastat oikeuden valittaa vääristä päätöksistä.

★ Äänelläsi on väliä, vaikka ehdokkaasi ei pääsisikään eduskuntaan. Vaikka sopiva ehdokas löytyisikin, moni jättää äänestämättä sillä perusteella, ettei oma ääni riitä nostamaan ehdokasta eduskuntaan. Jokainen ääni kuitenkin lasketaan: ensin ehdokkaan puolueelle, sitten ehdokkaalle itselleen. Äänesi tukee siis paitsi ehdokasta, myös puoluetta. Nuorelle ja kannuksiaan politiikassa kokeilevalle ehdokkaalle jokaisella äänellä on myös symbolinen merkitys: ääni on osoitus tuesta ja luottamuksesta. Ääniharava puolestaan hyötyy jokaisesta puolueelleen annetusta äänestä.

★ Äänestämättä jättäminen ei ole vain sinulta pois. Äänioikeudesta taistellaan maailmalla edelleen. Se, että kansalaisella on mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihinsa, ei ole mikään itsestäänselvyys. Usein nukkuva puolue perustelee kantaansa niin, että on yksilön oma asia äänestääkö hän vai ei. Niinhän se on, mutta äänestämättä jättämisen vaikutus ei rajoitu yksilöön. 18-24-vuotiaiden äänestysaktiivisuus oli viime vaaleissa merkittävästi alhaisempi kuin vanhempien ikäluokkien. Tämä ei johda ainoastaan siihen, että eduskunnassa istuu todennäköisemmin vanhoja patuja kuin tuoreita kasvoja. Kuten Lex (eli yksi lemppari youtubettajistani) niin osuvasti näin Britannian parlamenttivaalien alla totesi: "politics are for those who turn up" eli politiikka on niille, jotka ilmestyvät paikalle. Politiikkaa tehdään niille, jotka äänestävät. Kun ehdokas katselee ympärilleen sillä kuvaannollisella politiikan torilla ja näkee valtaosin yli 50-vuotiaita kasvoja, keille hän haluaa politiikkaa tehdä? Todennäköisesti niille yli 50-vuotiaille. Jos iso osa nuorista äänestäjistä jää kotiin nukkumaan, se kertoo poliitikoille, että nuoria ei kiinnosta eikä heihin kannata panostaa.
Näytetään siis yhdessä, että KYLLä meitä kiinnostaa ja KYLLÄ meihin kannattaa ja pitää panostaa!

4 kommenttia:

 1. Ah. AAMEN. Oon henkilökohtaisesti sitä mieltä, että näitä "äänestä!" -postauksia ei voi näin vaalien alla olla liikaa. Jengi ja etenkin nuoret aikuiset, pitää saada liikkeelle. Hyvä Helena <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon aivan samaa mieltä! Ja siks mua ei yhtään hävetä paasata, haha! Kiitos <3 Toivottavasti nähhään piakkoin!

   Poista
 2. Oot ihan oikeessa, samaa mieltä. Luin tänään jonkun typerän tekstin, jossa perusteltiin miksi joku ei äänestä ja pisti vihaksi. Tottakai on ihmisiä, joiden ei välttämättä toivoisi äänestävän ;) mutta on jotenkin erittäin itsekästä jättää äänestämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mä yritän ajatella, että jokainen ääni on kuitenkin (edustuksellisen) demokratian puolesta! Oon kyllä samaa mieltä, että se yleisimmin kuultu "se on mun asia äänestänkö vai enkö" ei ole kovin hyvä peruste olla äänestämättä. Ja surullista, että toiset myöntävät auliisti, että ei kiinnosta, kun "ei kosketa mua". :/

   Poista