keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Viisi vinkkiä työhaastatteluun

Ensinnäkin pahoittelen niille kahdelle Anonyymille, jotka pyysivät minulta vinkkejä ryhmähaastattelusta selviämiseen. Mun oli tarkoitus saada tämä postaus valmiiksi paljon nopeammalla aikataululla, mutta mun bloggausenergiat on olleet aika epäsuotuisat viime aikoina. Toivottavasti nämä ehtivät teille asti ajoissa!

Eli siis, olen saanut kommenteissa muutaman pyynnön jakaa vinkkejä ryhmähaastattelua varten, ja kun kesätyöhautkin ovat kiivaimmillaan, ajattelin kirjoittaa aiheesta ihan postauksen. Tähän alkuun haluan kuitenkin mainita, että olen käynyt lukioikäisenä alkaneen työurani aikana ehkäpä viidessä työhaastattelussa, joista kaksi on poikinut työpaikan. Eli kokemuksen rintaääni ei ole tällä erää mitenkään syvä tai vakuuttava. Mutta itsepähän kysyitte! Tässä siis muutama vinkki, joilla itse olen selvinnyt kunnialla työhaastatteluista tai jotka olisin halunnut itse kuulla ennen haastattelua.

1. VALMISTAUDU


Työhaastattelu on hermostuttava tilanne jo ilman sitäkin elementtiä, että joudut avaamaan suusi ison tai pienen yleisön edessä. Mulle on ominaista handlata sellaiset tilanteet ns. "pää pusikkoon" -menetelmällä eli teeskennellä, ettei mitään työhaastattelua/suullista esitystä ole tulossa, kunnes on ihan pakko kohdata totuus noin viisi minuuttia ennen tulikoetta. Mikähän saa ihmisen kuvittelemaan, että se homma sujuisi jotenkin kivuttomammin,jos yrittää pakottaa jännityksen sumentamat aivonsa improvisoimaan vastauksia haastattelukysymyksiin? Ei nimittäin toimi, ei ainakaan minun kohdallani. En varmastikaan ole ainoa epäloogisesti käyttäytyvä jännittäjä, joten en voi kuin alleviivata valmistautumisen tärkeyttä. Suunnittele etukäteen vastauksia kysymyksiin, joita haastattelussa todennäköisesti esitetään. Perustele itsellesi, miksi haastattelijoiden tulisi valita juuri sinut. Jos et osaa kehua itseäsi, pyydä apua joltain läheiseltä: toinen ihminen voi nimittäin nähdä sinussa sellaisia piirteitä, joita itse pidät itsestäänselvyytenä etkä olisi huomannut tuoda esiin. Asioiden jäsentely kynän ja paperin avulla voi olla hyödyksi. Jännittämisestä ei välttämättä pääse (eikä tarvitsekaan päästä) eroon millään, mutta kun on kerran tiennyt, mitä aikoo sanoa, muistuvat ne oikeat sanat kyllä tosipaikan tullen mieleen.2. OLE PARAS MAHDOLLINEN VERSIO ITSESTÄSI


"Ole oma itsesi", on varmaan ensimmäinen vinkki, johon törmää etsiessään keskustelupalstoilta tsemppiä työhaastatteluun. True true, mutta pidä kuitenkin mielessä, että vaikka työnantaja etsisikin "aitoa persoonaa", hän etsii ennen kaikkea jotakuta hoitamaan hommat. Älä siis ilmesty haastatteluun myöhässä, vanhoissa verkkareissa ja tukka pörrössä, vaikka se kuinka olisi sinua itseäsi. Tämä nyt on vähän Captain Obvious -kategorian vinkki, mutta sen voi kääntää myös toiseen suuntaan: älä epäröi olla juuri niin hyvä kuin osaat halutessasi olla. Tule paikalle ajoissa, ole kohtelias, tervehdi, huomioi myös muut haastateltavat ja osoita kuuntelevasi.3. OLE OMA ANSIOLUETTELOSI


CV on vain tiivis lista koulutuksestasi ja aiemmista työpaikoistasi, työhaastattelu (ja tietenkin työhakemus) on mahdollisuutesi tehdä siitä paljon enemmän. Merkintä CV:ssä ei ole itseisarvo: olennaista on se, mitä on merkinnän takana. Tuo esiin, mitä aiempi työkokemuksesi on sinulle opettanut ja miten voit käyttää sitä hyödyksi hakemassasi työssä. Mieti, millaisia haasteita olet kohdannut ja miten olet ne ratkaissut. Omassa CV:ssäni "jäätelömyyjä" ei näytä kovinkaan vakuuttavalta, mutta kun vähän muistelee ja miettii, mitä siitä hikisestä ja kiireisestä kesästä jäi käteen, saa senkin nimikkeen jo näyttämään aika mairittelevalta. Opiskelijan kannattaa arvosanojensa sijaan tuoda esiin joustavuutensa ja halukkuutensa tehdä viikonloppuvuoroja ja tuurata kesälomalaisia.4. OLE ITSEVARMA


Ei, ei ollenkaan helppoa, jos sattuu olemaan ujonpuoleinen jännittäjä. Hädin tuskin projektorin hurinasta erottuvalla äänellä puhuva hakija, joka yrittää tekeytyä mahdollisimman pieneksi ja huomaamattomaksi tuolissaan, ei kuitenkaan jää kenenkään mieleen. Itsevarmuuttaan voi ja kannattaa buustata ihan tositarkoituksella. Pidä mielessäsi, että kun olet kerran päässyt haastatteluun, olet rekrytiimin mielestä potentiaalinen hakija: ei ketään turhanpäiten haastatella. Mieti, mitä etuja sinulla on muihin hakijoihin verrattuna (vaikka ne olisivat ihan kuvitteellisiakin). Muistuta itseäsi siitä, miten hyvin olet valmistautunut haastatteluun. Olet jo osoittanut sitoutumista ja panostamista! Anna näin löydetyn itsevarmuuden näkyä olemuksessasi.5. PANOSTA JOKAISEEN PUHEENVUOROON


Riippuen haastatteluryhmän koosta, kohdallesi voi osua pelottavan vähän tai pelottavan paljon puheenvuoroja. Mitä harvemmin pääset ääneen, sitä tärkeämmäksi yksittäinen puheenvuoro muodostuu. Pahimmassa tapauksessa olet joukon viimeinen puhuja ja sinua ennen 20 hakijaa on luetellut hyvän asiakaspalvelun ominaisuuksia. Sinua jännittää, ja houkutus vastata "no kaikki on oikeestaan kyllä sanottu" (tai along those lines) on suuri. TAISTELE SITÄ HOUKUTUSTA VASTAAN! Keksi mieluummin vaikka jotain vähän erikoista, ainakin jäät mieleen. Tuo vaikkapa esiin joku vähemmälle huomiolle jäänyt näkökulma. Ummikkonakin uskaltaisin väittää, että pahin virhe (erityisesti isossa) ryhmähaastattelussa on jättää puheenvuoro käyttämättä: ne muutaman puheenvuorot ovat nimittäin ainoa tilaisuutesi osoittaa, että olet aivan loistava hakija tehtävään. Tässäkin on hyötyä huolellisesta valmistautumisesta: kun on rääkännyt etukäteen aivojaan ja koostanut vaikkapa juuri ajatuksiaan hyvästä asiakaspalvelusta, eivät sanat lopu niin nopeasti kesken. Valmistautumalla on helppo pitää puheenvuoronsa myös ytimekkäinä ja sopivanmittaisina. Eivät haastattelijatkaan jaksa ylenmääräistä jaarittelua kuunnella.

LYKKYÄ PYTTYYN!

5 kommenttia:

 1. Erittäin hyviä vinkkejä! Etenkin tuo, että sinut on jo valittu haastatteluun on suuri juttu, saati sitten että puheenvuoroja on vähän. Ne on siinä tapauksessa käytettävä hyvin ja todellakin silloin valmistautuminen tulee tarpeeseen. Näistä saa varmasti moni kesätyöläinen (ja miksei muutkin) todella hyvät vinkit :)

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos, mahtavaa kuulla, ettei nää nyt ihan tuulesta temmattuja olleet! Monet jutut tuntuu paperilla niin itsestäänselvyyksiltä, mutta mitä nyt olen haastatteluissa käynyt, niin kyllä huomaa itsestä ja muista haastateltavista, ettei se niin yksinkertaista olekaan. :)

   Poista
 2. En tiedä luetko tätä kommenttia lähiaikoina, mutta jännityksessäni haluan silti kysyä. Sain kutsun Stockalle ryhmätyöhaastetteluun hullareiden johdosta ja blogiisi päädyin googlailemalla 'stockman haastattelu', paniikissa nyt mietin, testataanko kielitaitoa koko ryhmän kuullen? En todellakaan haluaisi puhua englantia tai ruotsia kaikkien kuullen ja ylihuominen haastattelu panikoituttaa. Ehkä et vastaa ajoissa joten joudun rohkeana näkemään paikan päällä miten asia on :')

  En ole aiemmin tiennyt blogisi olemassaolosta, mutta vaikutat kivalta & kiinnostavalta ihmiseltä ja blogisi+kuvasi on tosi kauniita, joten taidan kaikesta huolimatta jäädä seurailemaan blogiasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei testata, älä panikoi! :) Tai ainakaan minun haastattelussani ei testattu, enkä oikein usko, että testataan nytkään, kun haastattelussa tosiaan on niin monta haastateltavaa ja niin vähän aikaa. Tsemppiä kovasti haastatteluun, hyvin se menee! Pää pystyyn ja muista, että Hullareille tarvitaan paljon työntekijöitä, oot jo valikoituneessa porukassa ja asenne ratkaisee.

   Voi kiitos, kiva kuulla, että tykkäät! :)

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta, oli paljon parempi olo kun tiesi about mitä tulossa. Saa nähdä, miten meni! :)

   Poista