torstai 4. syyskuuta 2014

Pöytä on katettu eli keskivertoa vatsaystävällisempi juhlamenu (FODMAP)

juhlamenu


Mun ystäväpiirissä on itseni lisäksi useampikin vatsan asettamista ruokarajoitteista kärsivä henkilö, joten oli itsestäänselvää, että taannoisissa tupareissani(/synttäreilläni/back to school -bileissä) kaikki tarjottava olisi laktoositonta ja vehnätöntä. Voi kuulostaa haastavalta, mutta kun vaan ajattelee "pizzaa ja piirakkaa" -laatikon ulkopuolelta, ei se sitä lopulta ole. FODMAP-ruokavalioon sopivia makeita tarjottavia on helppo keksiä: tällä kertaa päädyin kaurakekseihin, naminamicocktailtikkuihin ja juustokakkuun, mutta myös esimerkiksi eritavoin maustetut marengit tai macaronit ovat oikein salonkikelpoista ja vehnätöntä herkkua. Googletin juhlamenuni osaset pääosin eri puolilta internettiä, mutta kokoan reseptit kuitenkin yhteen tähän postaukseen (asianmukaisine linkityksineen), vaikka joissain tapauksissa noudatin niitä melkein sanasta sanaan.

juhlat1

Raikkaat ja makeat cocktailtikut


Näiden väsääminen nyt on niin yksinkertaista, että ihan naurattaa laittaa "ohjetta": kunhan pujottelee pilkottuja mansikoita, ananasta ja vaahtokarkkeja Tigerista löydettyihin supersöötteihin tikkuihin. Vieläkin helpommalla pääsee, kun nakittaa jonkun liian aikaisin saapuneen vieraan (Lotta <3) pilkkomaan.

Kauralastut (laktoositon, vehnätön)


50 g laktoositonta voita
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 kananmuna
dippaamiseen levyllinen laktoositonta suklaata (Brunberg)
Sulata voi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Jaa taikina pellille pieniksi nokareiksi ja paista 225 asteessa 7-10 minuuttia.
Näiden kanssahan käy yleensä aina niin, että 18-20 kauralastun sijaan uunista ulos tulee yksi iso kauralastu. Jäähtyneet keksit saa veitsellä irti toisistaan, eikä kukaan huomaa lievää epämuotoisuutta, kun keksit dippaa suklaassa. Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää tarvittaessa vähän vettä. Kasta keksit sulatetussa suklaassa ja asettele leivinpaperille jähmettymään.

katettuon

Mansikka-minttusuklaajuustokakku (laktoositon, vehnätön)
Ensimmäiseen juustokakkuuni yhdistin luovasti kaksi ohjetta: Kotilieden mustaherukka-juustokakun pohjan ja Siirtolaisrouvana Baijerissa -blogin minttusuklaajuustokakun täytteen.

Pohja:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
3/4 dl kookosjauhoa
3/4 dl mantelijauhoa
0,5 tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta
n. puoli levyä tummaa minttusuklaata rouhittuna (käytin muistaakseni Maraboun Premiumia)

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti käännellen vaahdon joukkoon. Sekoita mukaan myös suklaarouhe. Levitä leivinpaperilla suojattuun irtopohjavuokaan ja paista 200 asteessa n. 10-15 minuuttia.

Täyte:
5 dl laktoositonta kuohukermaa/vispikermaa
300 g Valion maustamatonta Eila-tuorejuustoa (tai laktoositonta Philadelphiaa)
250 g laktoositonta ranskankermaa
1 dl vettä
tuoretta minttua
1 dl sokeria
6 liivatelehteä
150 g tummaa minttusuklaata

Meikäläinen oli tapansa mukaan kaupassa pihi, ja osti täytteeseen aineksia pakkauskokojen mukaan: 6 dl vispikermaa, 200 g tuorejuustoa ja 200 g ranskankermaa. Hyvin toimi. Minttukin oli liian kallista muka, joten mun versiossa minttu maistui aika vienosti.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Keitä vesi, sokeri ja mintunlehdet kattilassa siirapiksi, poista mintunlehdet ja anna jäähtyä. Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita joukkoon tuorejuusto ja ranskankerma. Lisää joukkoon sulatettu suklaa. Purista ylimääräinen vesi liivatelehdistä ja liota minttusiirappiin. Lisää varovasti sekoittaen täytteen joukkoon.

Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään yön yli. Koristele mansikoilla ja suklaarouheella.

juhlamenu3

Pähkinäinen kauraspelttileipä


Leivän leipominen ei ole yhtään niin vaikeaa kuin miltä se kuulostaa, kokeilkaa vaikka! Jutta kehui maasta taivaisiin kaverinsa leipomaa spelttileipää, joten pyysin totta kai ohjetta. Alkuperäinen ohje löytyi Puolitiessä-blogista, ja tämän onnistumisen innoittamana aion kyllä kokeilla muitakin blogista löytyviä herkkuja.

2,5 dl vettä
n. 15 g hiivaa
1/2 tl ruususuolaa tai muuta hyvää suolaa
1 rkl hunajaa
1 rkl öljyä
2 dl kaurahiutaleita
3 dl puolikarkeita spelttijauhoja
pellavansiemeniä
auringonkukansiemeniä
pähkinärouhetta

Murusta hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kaikki muut aineet lukuunottamatta öljyä ja 1,5 desiä spelttijauhoja. Sekoita hyvin, ja lisää sitten öljy ja loput jauhoista. Vaivaa huolellisesti (= niin kauan kuin jaksat). Ensimmäisen satsin laitoin yön ajaksi jääkaappiin, mutta taikina ei kohonnut juuri ollenkaan ja muuttui todella tummaksi. Lisäksi koko jääkaappi lemusi hiivalta, joten ehkä lämpötila oli liian matala ja hiivalle kävi jotain? Toisen satsin leivoin juhlapäivänä ja annoin kohota lämpimässä puolisen tuntia, ja se kohosi jo paremmin ja pysyi vaaleana. Paistamisen (175 astetta, n. puoli tuntia, öljytyssä leipävuoassa tai about leivänmuotoisena möllykkänä leivinpaperilla) jälkeen makueroa ei leivissä onneksi ollut.
Pähkinöiden ja siementen lisäksi/sijaan taikinaan voi heittää melkein mitä vaan kuivatuista hedelmistä yrtteihin. Lisäksi määriä ei kannata tuijottaa liikaa, vaan lisätä esim. jauhoja/öljyä sen mukaan, miltä taikina näyttää ja tuntuu.

juhlamenu2

Lemon curd -tahna


Vastaleivottu leipä maistuu kyllä ihan sellaisenaankin, mutta tarjosin sen rinnalla kuitenkin yrttituorejuustoa ja paria lempparijuustoani: vuohenmaitogoudaa ja Kärtner Rahmleibia (jos kaipaatte juustosuosituksia, niin multa voi kysellä, hehe). Lisäksi halusin kokeilla tehdä itse lemon curd -tahnaa, perinteistä brittiherkkua, josta sain maistiaisen taannoin Narinkkatorin kansainvälisillä markkinoilla. Tämä helppo ja herkullinen ohje on peräisin Kinuskissan blogista. Paitsi leivän kanssa, makea ja kirpeä lemon curd sopii myös täytteeksi moneen leivonnaiseen, ja ajattelinkin jossain vaiheessa syksyä tehdä lemon curd-macaroneja. Etenkin, kun tästä jää sopivasti valkuaiset yli!

3 sitruunan kuori
1 dl sitruunamehua
3 keltuaista
3/4 dl hillosokeria
3/4 dl tavallista sokeria
50 g laktoositonta voita

Raasta sitruunoista kuori ja purista mehu. Kuumenna kattilassa keltuaiset, mehu, sitruunan kuori ja sokerit koko ajan sekoittan. Kun seos kiehahtaa, keitä matalammalla lämmöllä, kunnes seos sakenee. Kaada sekoituskulhoon ja jäähdytä vesihauteessa. Vatkaa hitaalla teholla, kunnes seos vaahtoutuu. Lisää pehmennyt voi paloina ja vatkaa, kunnes vaahto on tasaista ja kauniin vaaleaa. Säilö söpöön lasipurkkiin ja anna jähmettyä pari tuntia jääkaapissa.

4 kommenttia:

  1. Ei hitto mitä herkkuja! :D Nää kuvat kans on niin laadukkaita ja ihanan värisiä, että tyyliin melkeen jo näistä tulee nälkä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyl hyvää! *3* Ja kelpas vierailleki, ei jääny rääppiäisiin ku kakkuja ja muutama nacho kulhon pohjalle. :D Haha kiitos! Ruokakuvilla on muhun sama vaikutus...

      Poista
  2. Namnamm oli hyviä kaikki! <3 Aion tehä tota leipää pian ku se oli niin ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi hyvä että maistu ja kiitos leivonta-avusta vielä ;--) Joo suosittelen! +++ Aattelin leipoo tota seuraavan kerran kun meen himassa käymään, vaivaamisenki voi jättää koneen vastuulle. :D

      Poista