keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Reseptejä poropeukalon keittiöstä, osa 2

Ensimmäisen osan löydät täältä.

keittiö2

Syy siihen, että leipominen on mun mielestä vastenmielistä mutta ruoanlaitto ihan kivaa, lienee siinä, että ruoanlaitossa ei ole tarpeen olla niin tarkka. (Mikä ainakin meidän köksänmaikan mukaan pätee leipomiseen.) Ainesosia voi varioida mielensä mukaan, eikä se ole niin justiinsa, meneekö soossiin yksi vai kaksi hyppysellistä pippuria – kunhan ei koko purkkia. Suurimmaksi osaksi mun keittiössä kiertääkin samat reseptit, joita sitten vaihtelen mielen, jääkaapin sisällön ja hevi-osaston valikoiman mukaan. Oon huono kokeilemaan mitään uutta, ja nämä moninaiset ruoka-aineherkkyydet asettaa rajoitukset esimerkiksi Yhteishyvän mukana tulevien reseptien hyödyntämiseen. Aina välillä innostun kuitenkin kokeilemaan jotain uutta!

keittiö4


Herkullinen kookoscurry
Jos multa kysytään, kookosmaito kaipaa rinnalleen voimakkaita mausteita, ja niitä tästä löytyy. Etsin pitkään sopivaa ohjetta, ja Ruokasurffausta-blogissa tuli vastaan tämä toteuttamiskelpoisesta kuulostava currytahnaohje, jota muokkasin vähän itselleni sopivaksi. Mun versioon päätyi

2 valkosipulinkynttä
tuoretta hienonnettua inkivääriä
2 tuoretta chiliä
1 tl kurkumaa
1/2 tl korianteria
1 tl juustokuminaa
3 rkl Blue Dragon -kalakastiketta
1 rkl ruskeaa sokeria
ketsuppia
puolikkaan limen mehu

Heitin kaikki ainesosat purkkiin ja surauttelin sauvasekoittimellä mössöksi. Ilman sipuliakin tästä tuli tosi tosi hyvää, sopivan tulista mutta ihanan pehmeää ja täyteläistä. Ja niin helppoa! Suosittelen kyllä säilömään tätä lasipurkissa tai jossai sellaisessa rasiassa, jota et aio myöhemmin käyttää esim. eväsjogurtin kuljettamiseen, nimimerkillä Eväsrasiani haisee edelleen currylta. Valmis currytahna säilyy jääkaapissa, ja seuraavat ainesosat lisäämällä siitä saa taiottua nopeasti herkkuruokaa:

kesäkurpitsaa
paprikaa
tomaattia/tomaattimurskaa
kookosmaitoa
kanaa/pakastekalaa/soijaa
suolaa tarvittaessa

Currytahnasta riitti sekä kana- että seitiversioon, ja molemmista tuli tosi hyvää! Valmistaminen oli niinkin yksinkertaista, että paistoin kanan/kalanpalat pannulla, heitin sekaan currytahnan ja annoin muhia vähän aikaa, heitin sekaan pilkotut kasvikset ja hetken kuluttua kookosmaidon. Annoin keitoksen porista jonkin aikaa ja nautin riisin kanssa. Jos haluaa briljeerata, niin tuoreella korianterilla saa annoksen koristeltua kuvaukselliseksi.

keittiö5


Tomaattinen jauhelihakastike

Pasta bolognese on kaikille tuttu, mutta aika usein tämä arjen perusruoka tulee valmistettua tuuppaamalla yksinkertaisesti tölkillinen tomaattimurskaa jauhelihan sekaan. Maistuvamman version saa, kun tekee alusta alkaen kaiken itse ja lisää joukkoon kasviksia. Aikaa tomaattikastikkeen väsäämiseen menee, ja kuuluukin mennä, mutta kyllä mulle ainakin tällainen raikkaampi kastike maistuu. Tarvitset:

5-10 tomaattia koosta riippuen (pienimmät on yleensä maukkaampia, mutta jos kaupassa on vaan sellaisia isoja ja vähän löysiä, niin tässä ne toimii paremmin kuin salaatissa)
kesäkurpitsaa
porkkanaa
munakoisoa
jauhelihaa (itse käytin n. 200 grammaa naudanjauhelihaa)
valkosipulia
ripaus kanelia
ripaus sokeria
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
timjamia tai muita yrttejä
punaviiniä, jos löytyy

keittiö


Aloita tomaattikastikkeen valmistaminen ajoissa, sillä sen tulee hautua pitkään. Pilko tomaatit pieniksi ja heitä kattilaan, lisää vähän vettä. Laita kansi päälle ja anna kuumentua keskilämmöllä. Sekoittele, mausta ja anna hautua niin pitkään kuin jaksat/ehdit. Paista pilkotut vihannekset ja valkosipuli pannulla rypsi- tai oliiviöljyssä, lisää ripaus suolaa. Siirrä sivuun siksi aikaa, kun paistat jauhelihan. Mausta kevyesti myös jauheliha ja lisää joukkoon kasvikset sekä tomaattikastike. Lisää punaviiniä (mulla ei ollut, niin laitoin vähän ketsuppia, haha) ja anna muhia vielä vähän aikaa.
Moni varmaan kyseenalaistaa nuo pullantuoksuiset kanelin ja sokerin jauhelihakastikkeessa, mutta uskokaa tai älkää, ne tuovat potkua!

keittiö3

1 kommentti:

  1. Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

    Etsiresepti on ruokayhteisö, joka kokoaa reseptejä monilta suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

    Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


    Ystävällisin terveisin,
    Etsiresepti.fi

    VastaaPoista