sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Kun sokea sokeaa taluttaa eli reseptejä poropeukalon keittiöstä

Lupasin jakaa näitä kasvispainotteisia lemppariruokiani, joten tässä nyt sitten oikein kunnon cooking for dummies by dummies! Olen aika ruoka-ainerajoitteinen (mm. monet viljat, sipuli, kaali...), joten lisäsin reseptien loppuun huomioita ainesosista, jotka sopivat hyvin ruokiin, mutta eivät mun mahalle. Laitoin alkuun yleisohjeen myös soijapalojen käytöstä ruoanlaitossa. Olen aika suurpiirteinen ihminen myös keittiössä, joten en laittanut tarkkoja määriä esim. mausteiden käytön suhteen (lukuunottamatta tuota vegekormaa, jonka resepti on ilmeisesti peräisin jostain lehdestä ja kulkeutunut mulle kaverin kautta), joten maistelkaa, vaikka hammaslääkäri kieltää! Kertokaa myös, jos innostutte kokeilemaan jotain.

soijaSoijapalat
vaaleita soijapaloja
kasvisliemikuutio

Keitä soijapaloja kasvisliemessä 25-30 minuuttia. Purista ylimääräinen vesi pois. Käytä sellaisenaan, tai paista vielä pannulla (ei tarvita öljyä), kunnes pintaan tulee väriä. Mausta makusi mukaan, esim. pestolla, currytahnalla (mikä tahansa valmis maustetahna sopii tähän) tai soijakastikkeella. Oma lempparini on yhdistelmä hunajaa, soijakastiketta, pippuria, currya ja paprikamaustetta – sekoitus, jota tykkään käyttää myös kanaa maustaessa. Tykkään myös paistella noita paloja sen verran, että pinta rapsakoituu, ja sitten fetan kanssa salaattiin, naaaaaamm.
Soijapalat sopivat esimerkiksi salaattiin tai kanan/possun korvikkeeksi kastikkeisiin.
Soijapaloissa on reippaasti proteiinia ja ne ovat vielä edullisiakin, mutta koska ne ovat kevyitä ja imevät keittäessä itseensä paljon nestettä, niitä saa ahmia enemmän kuin liharuokia, jos haluaa pysyä kylläisenä.

Vegekorma

soijapaloja
1 rkl öljyä
3 1/2 desia maustam. (soija)jugurttia
2 dl kermaa
25 g voita
1/2 tl suolaa
1 tl kurkumaa
2 tl chiliä
1 rkl sokeria
raastettua inkivääriä
1 rkl currytahnaa
2 rkl tomaattipyrettä
3 valkosipulinkynttä
3 rkl mantelirouhetta
tuoretta korianteria

Keitä soijapaloja kasvisliemessä 20-30 minuuttia ja puristele ylimääräinen vesi pois. Paistele niitä vielä vähän aikaa pannulla niin, että pintaan tulee väriä.
Sekoita kaikki muut ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi ja kaada uunivuokaan soijapalojen päälle.

Paista 200 asteessa n. puoli tuntia. Tarjoile riisin kanssa, koristele tuoreella korianterilla.

ruokaHapanimelä kana/possu/soija

Kastike
1 dl ananasmehua/omenamehua
2 rkl soijaa
2 rkl sokeria
2 rkl omena-/valkoviinietikkaa
2 rkl ketsuppia/tomaattipyrettä
1-2 rkl maissitärkkelystä

n. 400 grammaa kanaa/possua/soijapaloja
porkkanaa
paprikaa
kesäkurpitsaa
raastettua inkivääriä

Valmista kastike sekoittamalla ainekset yhteen kulhossa. Maissitärkkelys kannattaa lisätä vasta viime tipassa, sillä se paakkuuntuu muuten pohjalle.

Pilko kasvikset. Kuumenna reipas määrä öljyä pannussa ja kääntele kasviksia nopeasti kuumalla pannulla. Ota sivuun, ja paista vuorostaan liha/soija.

Heitä kasvikset takaisin pannulle (+ ananaspalat), ja lisää kastike ohuena nauhana samalla sekoittaen.

Kuumenna, kunnes kastike alkaa sakeutua. Lisää tarvittaessa mehua tai vettä.
Tarjoa riisin tai nuudelin kanssa, lisää halutessasi soijaa.
Sipuli ja silputtu valkokaali sopivat tähän ruokaan erinomaisesti!

Kasvis"lasagne"
3-4 peruna
n. puolikas kesäkurpitsa/munakoiso

Tomaattikastike
tomaattimurskaa/paseerattua tomaattia
pippuria
suolaa
ripaus sokeria
basilikaa, timjamia, oreganoa
suolapähkinöitä
soijarouhetta

Juustokastike
voita
3-4 rkl vehnäjauhoja/glut. jauhosekoitusta
maitoa
juustoraastetta
valkopippuria

Aloita valmistamalla tomaattikastike, sillä siitä tulee sitä parempaa, mitä pidempään se saa hautua. Sekoita kattilassa tomaattimurska ja mausteet, kiehauta ja anna hautua niin pitkään kuin jaksat.
Paistele soijarouhetta jonkin aikaa öljyssä pannulla (palaa nopeasti, joten pidä silmällä) ja mausta makusi mukaan, esim. paprikamausteella, suolalla ja pippurilla. Lisää vettä ja anna turvota, toista tarvittaessa. Sekoita soijarouhe tomaattikastikkeeseen.

Leikkaa perunat ja kesäkurpitsa/munakoiso ohuiksi siivuiksi.
Valmista juustokastike. Sulata voi kattilassa ja paista vehnäjauhoja (tai glut. jauhoja) siinä vähän aikaa. Lisää maitoa, kunnes kastike on sopivan paksuista ja sekoita vimmatusti esim. vispilällä. Lisää juusto ja anna sulaa, mausta.

Sekoita suolapähkinät tomaattikastikkeeseen. Voitele vuoka ja kaada pohjalle ensin tomaattikastiketta. Peitä peruna- ja kesäkurpitsa/munakoisosiivuilla, kaada päälle juustokastiketta, ja toista, kunnes tomaattikastike loppuu. Kaada loput juustokastikkeesta päällimmäisen perunakerroksen päälle ja ripottele halutessasi vielä juustoraastetta.

Paista 175-asteisessa uunissa n. tunti tai kunnes perunasiivut ovat kypsiä.

Tätä ruokaa voi varioida esim. lisäämällä pinaattia, porkkanaa tai muita haluamiaan kasviksia. Myös punaviinipullon pohjat voi tyhjentää mainiosti tomaattikastikkeeseen!

Fetalla tuunattu pasta alla Norma

(glut.) pastaa
munakoisoa
tomaattimurskaa/paseerattua tomaattia
1/2 tl sokeria
chiliä
muutama valkosipulinkynsi
basilikaa
mustapippuria
suolaa
fetaa

Leikkaa munakoiso ohuiksi viipaleiksi ja levitä viipaleet talouspaperille. Ripottele päälle suolaa ja itketä n. 15 minuuttia.
Laita sillä aikaa tomaattikastike tulille: paista valkosipuli kevyesti öljyssä, lisää tomaattimurska ja mausteet ja anna hautua.
Laita pastavesi kiehumaan ja keitä pakkauksen ohjeen mukaan.
Pyyhi munakoisoviipaleiden pintaan kohonnut neste pois ja paista viipaleitä öljyssä niin, että ne saavat väriä. Siirrä sivuun.
Kun pasta on al dente, jaa lautasille ja sekoita joukkoon tomaattikastike, munakoisot ja feta. Raasta halutessasi päälle parmesania. Nauti! Tähän on hyvä käyttää edellisestä reseptistä ylijäänyt munakoiso!

5 kommenttia:

  1. Näyttää tosi hyviltä! Tota kasvislasagnea varsinkin pitää kokeilla, en tykkää tavallisesta lasagnesta mutta vegelasagnesta oon tykännyt :D Pitää laittaa toi sun versio testiin!

    Samoin hapanimeläkanapossusoijajuttu näyttää herkulliselta, aasialaistyylinen ruoka on mun lempparia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi kasvislasagneasia on kyllä tosi hyvää, ja sitä voi tosiaan varioida aika helposti mielensä ja jääkaapin sisällön mukaan. Ja paranee vanhetessaan!

      Mäkin tykkään, erityisesti tällasista makea+suolainen-ruoista. Ja kun mättää kunnolla kasviksia, niin se on aika paljon terveellisempää, ku ne kinkkiraflojen kastikkeet friteerattujen kanapalleroiden kanssa. :D

      Poista
  2. aaaaaaa mun on pakko kokeilla tuota hapanimelä soijajuttuu ku näyttää niin hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olin nopee ja kokeilin jo :D tuli ihan sairaan hyvää! yllätyin ihan. en siis ohjettasi epäillyt vaan omia kokkaustaitojani + en erityisemmin tykkää soijasuikaleista joten tää oli eka kerta ku tein ite (ja olivat muuten hyvii neki!) + en kyl erityisemmin oo ennen hapanimeläkastikkeestakaan perustanut :D mut siis tätä kyl syön uudestaankin.

      kiitos ohjeesta/ohjeista! oon vähän kyllästynyt niihin noin viiteen ruokalajiin, joita yleensä teen.

      Poista
    2. Huomasinki instasta ;---) Mut jee hyvä!!! Noist soijasuikaleist tulee must tosi hyvii ku just maustaa kunnol ja paistaa, ite yleensä annan niiden ottaa ihan kunnol värii (eli palaa :D), ei meinaa kanasta erottaa!

      Ole hyvä, oon tosi ilonen, että tykkäsit!

      Poista