perjantai 18. lokakuuta 2013

Dokkarit jakoon

Aika monta sellaista hetkeä, jolloin olisi ollut tarkoitus tehdä koulujuttuja, olen käyttänyt viime aikoina Areenan dokkarien parissa, ja ajattelinkin jakaa muutaman linkin teidän kanssanne!

Ulkolinja: Laillista veronkiertoa
Tiesittekö, että Apple maksaa veroja Yhdysvaltoihin 1,9%, kun yritysten veroprosentti on tavallisesti 35? Verokeinottelua harrastavat myös monet muut kansainväliset jättiyhtiöt, mm. Starbucks, IKEA ja Amazon, ja tässä brittiläisessä dokkarissa pureudutaan järjestelyihin, jotka tekevät laillisen veronkierron mahdolliseksi. Harmaa talous on tuntunut aina jotenkin kauhean kaukaiselta asialta, vaikka siitä paljon Suomessakin puhutaan, mutta ainakin mulle tämä dokkari kyllä valotti, miten tärkeä kysymys onkaan. Dokkari antoi myös uusia näkökulmia talouskriisiin ja esim. EU:n tukipaketteihin kaatuneille pankeille.

Docventures: Whore's Glory
Docventuresin tämän viikon dokkari seuraa seksityöläisten arkea Thaimaassa, Bangladeshissa ja Meksikossa. Thaimaassa kurkistetaan Akvaarioon, jossa tytöt ovat esillä pleksin takana kuin Harrodsin lemmikkiosastolla, ja miehet valitsevat haluamansa numeron. Neonvaloissa välkkyvän klubin puitteet ovat tyystin toisenlaiset kuin Bangladeshin Faridbuhrissa sijaitsevassa 'Ilon kaupungissa', jonka ahtailla kujilla vuokraisäntä käy iltaisin keräämässä tienestinsä ennen kuin sulkee naiset lapsineen porttien taakse. Katsoja tapaa muun muassa Ruman, jonka äiti myy tyttärensä kaupunkiin. Jos mahdollista, on meno Meksikon Renossa vielä raadollisempaa. Vaikka dokkari olikin mielestäni monessa suhteessa tarpeellinen herättämään ihmisiä toiseen todellisuuteen, siinä oli myös monia ärsyttäviä piirteitä. Totta kyllä, thaimaalaiset seksityöläiset Vuittoneineen eivät ehkä kärsi ihan samassa mittakaavassa kuin bangladeshilaiset naiset, joilla ei päivän työnkään jälkeen tahdo riittää rahaa ruokaan. Mielestäni oli kuitenkin aika mielenkiintoista, miten tekijän asenne näkyi tuotoksessa: thaimaalaisia seksityöläisiä itseään ei juuri haastateltu, heitä kuvattiin lähinnä rukoilemassa "onnea, rahaa ja menestystä" temppelissä, ja editointipöydällä rehotti selkeästi ajatus nuorista, miehen rakkautta vailla olevista naisista.

Seksityöläisten lisäksi puheenvuoro annettiin asiakkaille, ja jännästi validointia tuntui saavan erään esittämä ajatus siitä, että ilman Faridbuhrin kaupunginosaa miehet raiskaisivat naisia kadulla ja panisivat vuohia. Naistenko pitäisi siis tehdä rauhanturvatyötä oman ruumiinsa kustannuksella? Mielestäni ajatus miehistä kyltymättöminä eläiminä ja naisista heidän uhreinaan ei kyllä aja yhtään kenenkään oikeuksia.

Puutteistaan huolimatta Whore's Glory oli erittäin kiinnostava dokkari. Docventuresin jälkipuintikin oli ihan katsottava, ja Anna Kontulalla oli hyviä pointteja.

Amerikkalainen huumesota
Tästä, kaverin FB:ssä jakamasta dokkarista alkoi mun prokrastinaatio. Ohjelmassa ruoditaan Yhdysvaltain 'huumesotaa', jota käydäänkin todellisuudessa vähemmistöjä vastaan.

Sext Up Kids
Katsoin tämänkin Areenasta, mutta katseluoikeus oli jo päättynyt, enkä siis voinut linkittää sitä. Tässä kuitenkin kaiketi alkuperäinen kanadalainen dokumentti lasten yhä varhemmin tapahtuvasta seksualisoinnista. Anna Kontula toteaa tuossa Docventuresin pätkässä, että hänestä yhteiskunta ei ole sen enempää seksualisoitunut kuin vaikkapa 1500-luvulla, ja hän saattaa hyvinkin olla oikeassa. Ehkä seksuaalisuudesta on kuitenkin tullut kaikesta liberalisoitumisesta huolimatta rajatumpaa: ollakseen seksuaalinen on oltava seksikäs, ja ollakseen seksikäs, on (naisen) oltava hoikka, isorintainen ja otettava edestä, takaa ja poskeen.

Haluaisin kehittää tätä blogia jotenkin vähän kantaaottavampaan suuntaan, tällainen oman elämäni Franny Glass kun olen, mutta koska mussa on myös harmittavan paljon Nalle Puhia (siis sitä Disneyn laiskaa ja matalia aitoja rakastavaa versiota, ei sitä Milnen filosofista), sellaisesta trendistä ei oikein vielä ole merkkejä. Ehkä tämän voi laskea pieneksi askeleeksi siihen suuntaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti