maanantai 4. maaliskuuta 2013

Uhkakuvia Unkarista

Olen viime aikoina kiinnostunut (maailman)politiikasta ja erityisesti siitä, mitä täällä Unkarissa tapahtuu. Kuten on tullutkin jo todettua, me vaihtarithan eletään Erasmus-kuplassa, johon ulkomaailman tapahtumat eivät juurikaan vaikuta. Näin ollen ne eivät myöskään useimpia kiinnosta. Sillä uhalla, että kuulostan ihan urpolta, mietiskelen nyt hetken Unkarin melkoisen huolestuttavaa nykytilannetta.

Useimmille järjestelmä ja sen epäkohdat ovat tulleet vastaan lähinnä poliisin muodossa. Rendörseg kun puuttuu mm. liian kovaääniseen juhlimiseen. Erityisesti yhdessä vaihtarien asuttamassa talossa naapurit olivat ahkerasti yhteydessä virkavaltaan: kerran söimme kymmenen aikaan illallista kuuden hengen porukalla, kun poliisi tuli soittamaan ovikelloa. Poliisi valvoo myös sitä, että kukaan ei ylitä katua punaisilla, aja pyörällä ilman valoa, puhu kadulla liian kovaäänisesti tai nautiskele alkoholia julkisella paikalla. Puuhaa herroilla siis riittää, kun kaikenlainen hauskanpito on kitkettävä kaupungista! Siinä missä Suomen poliisi tuntuu välillä olevan melko kädetön, on täällä poliisilla kuulemma (yritin löytää faktatietoa tämän tueksi, mutta huonosti löytyi) laajat oikeudet, mitä tulee pahantekijöiden kurittamiseen. Siinä tapauksessa, että näiden kavereiden puhutteluun joutuu (luonnollisesti juttua tulee silloin lähinnä unkariksi), kannattaa ilmeisesti vain myöntyä kaikkeen, sillä 'provosointi' antaa poliiseille oikeuden vähän kovemman käden kurinpitoon. Olen kuullut näistä kohtaamisista tarinoita, joiden todenperäisyydestä minulla ei kyllä ole antaa takeita, mutta en halua myöskään ottaa omakätisesti selvää.

Kaivelin Googlea kokonaisen iltapäivän yrittäen löytää ajankohtaista tietoa siitä, mitä Unkarissa on tapahtumassa. HS:n sivuilta löysin tällaisen kuvaavan virkkeen: "Unkarin irtiotot Euroopasta ovat laajentuneet aatteiden ja politiikan lisäksi myös kielitieteen puolelle." Valitettavasti perusteluja ei tuosta uutisesta sen enempää löytynyt, ja muutenkin kokonaiskuva on kerättävä yksittäisistä tiedoista. Tieto on hyvin pirstaleista, vanhentunutta tai olematonta, joten helppoa tämä ei ole. Lisäksi huomasin Wikipediaa (joka ei tietenkään ole mikään lähteistä luotettavin) tutkiessani, että esim. englanninkielinen artikkeli Unkarin pääministeristä on kirjoitettu ihan toisesta (minun silmääni hyvin puolustelevasta) näkökulmasta kuin vaikkapa tämä suomalaisversio. Englanninkielisessä tuodaan esille, miten kansainvälinen media on tulkinnut (ja annetaan ymmärtää, että tulkinnut väärin) esim. Unkarin uutta medialakia ja perustuslain sanamuotoja, kun taas suomenkielisessä korostetaan, että uusi perustuslaki kieltää homoavioliitot (niin tekee muuten Suomenkin perustuslaki, valitettavasti) ja abortit. Yritetäänpäs kuitenkin saada jonkinlainen palapeli aikaiseksi.

Vuoden 2010 Unkarissa tapahtui jotakin samantapaista kuin viime eduskuntavaaleissa Suomessa (vaikka sanonkin näin, en kuitenkaan missään nimessä menisi vertaamaan Perussuomalaisia Jobbikiin): kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi nousi nationalistinen, äärioikeistolaiseksikin kuvailtava puolue Jobbik. Puolueen slogan on "Unkari unkarilaisille", ja sehän tiivistääkin jo kaiken olennaisen. Romani- ja juutalaisvastaisuus ovat puoleen pelottavia keppihevosia, taloudelliset tavoitteet voisi tiivistää siihen, että "ennen kaikki oli paremmin". Löysin puolueesta tällaisen artikkelin osuvalla otsikolla "Unkarin Jobbik - Euroopan pelottavin äärioikeisto". On totta, että romanit ovat Unkarissa aivan toisen tason ongelma kuin vaikkapa Suomessa, ja tästäkin aiheesta on vaikea löytää objektiivista tietoa, mutta siitä huolimatta on pelottavaa ja hyvin huolestuttavaa, että tällaista vihamielisyyttä tapahtuu ja sallitaan Euroopan Unionissa. Tässä esimerkki siitä, mitä pääministeri Viktor Orbánin (hallitsevasta oikeistopuolueesta, ei Jobbikista) ystävä Zsolt Bayer on kirjoittanut: "Huomattava osa mustalaisista ei kykene yhteiseloon. He eivät ole kelvollisia elämään ihmisten keskuudessa. Nämä mustalaiset ovat eläimiä ja he käyttäytyvät kuin eläimet... He eivät pysty inhimilliseen kommunikointiin. Sekavaa mölinää virtaa heidän eläimellisistä kalloistaan... Näillä eläimillä ei pitäisi olla olemassaolon oikeutta. Ei mitenkään. Tämä on ratkaistava... välittömästi ja keinoja kaihtamatta." (lähde) Valtapuolueen riveistä on kuulunut myös antisemitistisiä kannanottoja.

Opiskelijat osoittivat joulukuussa mieltään korkeakoulu-uudistuksia vastaan, ja näin itse asiassa Szegedissäkin tällaista liikehdintää, vaikka en silloin tiennytkään, mistä on kyse. Aiemmin Unkarissa oli tarjottu n. 60 000 opiskelijalle ilmainen tai alennetun maksun korkeakoulupaikka, nyt määrä päätettiin pudottaa ensin 30 000 ja lopulta 10 000 opiskelijaan. Lisäksi alennetun maksun ehdoksi haluttiin säätää, että opiskelijan on työskenneltävä tietyn ajanjakson sisällä kaksi kertaa opiskeluaikansa pituus Unkarissa, muussa tapauksessa hänen pitäisi maksaa takaisin huikeita summia. Miten tilanne laukesi? Suomeksi en löytänyt protestien lopputuloksesta sanaakaan, mutta tämän uutisen mukaan opiskelijat voittivat. Se, mitä ja miten paljon he voittivat, ei kuitenkaan käy ilmi. Kuulemma myös englanninopetusta, joka on jo nyt kielitaidosta päätellen surkealla tolalla, ollaan riisumassa entisestään.

EU on ärähtänyt Unkarille sen uudesta perustuslaista, joka vaarantaa keskuspankin, oikeuslaitoksen ja tietosuojavaltuutetun riippumattomuuden. Hesarin uusin uutinen aiheesta on tammikuun lopulta, eikä tälläkään kertaa löydy tietoa siitä, miten tilanne päättyi.

Unkarilla menee taloudellisesti huonosti. Ja muutenkin. Maa ajautuu kauemmas ja kauemmas demokratiasta ja 2010-luvusta. Minusta on todella surullista, että modernissa Euroopassa on 10 miljoonan hengen kokoinen kansakunta (Orbánin kansansuosio on ilmeisesti laskussa, mutta maan johdossa hän ja hänen puolueensa ovat edelleen), joka on irtautumassa muusta Euroopasta, jossa romaneihin ja juutalaisiin kohdistuvaa vihapuhetta kuullaan poliittisilta vaikuttajilta ja jossa ainakin osa väestöstä haikailee edelleen Suur-Unkarin perään.

Kuten tästä tekstistä voi päätellä, ajantasainen tieto on tosiaan kiven alla. Ulkomaista, esim. suomalaista, mediaa tuntuu kiinnostavan Unkarin tilanne lähinnä silloin, kun se voi vaikuttaa jotenkin talouteen. Minua kiinnostaa enemmän, miten tilanne vaikuttaa unkarilaisiin, heidän vapauteensa ja ihmisoikeuksiinsa, mutta näitä näkökulmia on ilmeisen vaikea löytää. Jos tiedätte jotain informaatiokanavia, niin vinkatkaa ihmeessä tänne päin!

Lisää luettavaa aiheesta:
Why Hungary's New Constitution Could Be Bad For Europe
Hungarian Spectrum
"Lopullinen ratkaisu" - Unkarin valtapuolue liukuu äärioikealle

2 kommenttia:

 1. Olen seuraillut mielenkiinnolla blogiasi ja nauttinut upeista kuvistasi - kiitos niistä.
  Oletkohan huomannut tätä blogia:
  http://sentrooppasantra.wordpress.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja erityiskiitos tuosta linkistä! Lisään heti kirjanmerkkeihin. Aurinkoista (toivottavasti myös siellä Suomessa) tiistaita sinne suuntaan! :)

   Poista