torstai 8. marraskuuta 2012

An der schönen blauen Donau, osa 2


Lauantaiaamuna matka jatkui kohti Bratislavaa. 14 euroa menopaluulipusta, johon tosiaan sisältyi myös Bratislavan julkisen liikenteen käyttö ensimmäisenä matkustuspäivänä, edullista ja helppoa.

Bratislavassa oli vastassa vähän toisenlaiset näkymät kuin Wienissä.


Bratislava on Wikipedian mukaan Slovakian 'poliittinen, taloudellinen ja kulttuurinen keskus', mutta turistia Bratislavassa kiinnostaa lähinnä vanhakaupunki. Se, että alue on pieni ja esimerkiksi meidän karttaamme merkityt nähtävyydet kiertää helposti muutamssa tunnissa, ei tarkoita, etteikö kaupungista löytyisi tutkittavaa.
Vanhankaupungin kaduilla aika tuntuu pysähtyneen. Launtaina kellään ei ole kiire mihinkään. Kaupat ovat auki, mutta katukuvassa näkyy lähinnä turisteja.Karttaan merkittyjä nähtävyyksiä (joista suurin osa on kirkkoja) metsästäessään kannattaa Bratislavassa katsella ympärilleen (suosittelen tätä kyllä missä tahansa liikuttaessa). Eipä sillä, että näitä patsaita erityisen hankalaa huomata olisi: niiden edessä kun parveilee turisteja kamera kädessä. Mahtavatko nämä veikeät patsaat olla jokin itäeurooppalainen ilmiö, kun vastaavia löytyy paitsi Budapestistä myös meiltä täältä Szegedistäkin? Minua ilahduttaa kaikki katukuvaa piristävä, ja saahan näiden kanssa vähän mielenkiintoisempia kuvia muistoksi kuin rakennusten edessä poseeratessa.Kävimme kaakaolla ihanassa kuppilassa keskusaukion tuntumassa. Näkymät olivat varsin viehättävät myös tuon herkkutiskin ulkopuolella, mutta en viitsi iskeä tänne tärähtäneitä kuvia. Käykää itse katsomassa!

Tajuaako näistä kuvista nyt varmasti, että mielestäni tuo seinä on paras juttu maailmassa?

Neljän aikaan aloimme olla jo niin nääntyneitä ja nälkäisiä, että suunnistimme ravitsemaan itseämme. Meillä suositeltiin Slovak Pub -nimistä syöttölää, jonka listoilta löytyy (kuten nimestä saattaa päätellä) slovakialaista perinneruokaa. Paikan päällä selvisi, että ravintolaa suosittelee joku muukin: ilmeisesti se on pärjännyt hyvin LonelyPlanetin listoilla. Itsekään en voi muuta kuin suositella: palvelu oli hidasta eikä mitenkään ylitsevuotavan ystävällistä, mutta hinnat ovat hyvin huokeat ja annokset sekä runsaita että herkullisia. (Tripadvisorissa joku tosin toteaa, että Wienerschnitzel oli vain 'acceptable', mutta kuka makuaistinsa menettänyt turjake syö Wienerschnitzeliä muualla kuin ABC:lla anyway?) Karolina-parkaa lukuunottamatta valitsimme kaikki alkuruoaksi kokonaisesta, kulhoksi kaiverretusta leivästä tarjoillun kermaisen valkosipulikeiton. Sekä kermaa että valkosipulia oli niin paljon, että keitto olisi vallan mainiosti riittänyt ateriaksi, mutta valitsin kuitenkin pääruoaksi kananlihalla täytettyjä pinaattipierogeja. Maistuvia nekin, mutta Sinin lihapierogit olivat kyllä parempia. Slovakialaiset pierogit ovat muuten ihan toisenlaisia kuin puolalaiset, joita pääsimme eilen ja toissapäivänä maistelemaan.
Illalla kiipesimme tuuliselle linnavuorelle ihailemaan paitsi vaikuttavasti valaistua linnaa, myös yöllistä Bratislavaa ja sen läpi virtaavaa Tonavaa. Budapest johtaa kyllä edellään pistetilastoa, mitä Tonavaan tulee. Näiden postauksen otsikointi on muuten räikeää huijausta, kun yhtään kuvaa sinisestä Tonavasta ei näy. Minulla ei kuitenkaan ole hämäräkuvaukseen sopivia varusteita, ja nuo pokkarin rakeiset kuvat ovat yhtä tyhjän kanssa, joten bear with me!

Sunnuntaiaamuna aurinkokin uskaltautui viimein esiin pilven takaa. Kiertelimme vielä vähän hiljaista keskustaa ennen kuin hyppäsimme junaan kohti Wieniä. Yhteensä sunnuntaina tuli istuttua kolmessa junassa (Bratislava-Wien, Wien-Budapest, Budapest-Szeged) ja matkustamiseen kului aikaa lähemmäs 8 tuntia. Uskotte siis varmaan, että kun kymmenen jälkeen illalla pääsin painamaan pään omaan tyynyyn, ei Nukkumattia tarvinnut kauaa odotella. Nukahdin kuitenkin tyytyväinen hymy huulillani, olihan takana mahtava reissu.

Budapest-Wien-Bratislava on varsin toteuttamiskelpoinen kombo esimerkiksi 5 päivän lomalle. Toki Wienistä, miksei Budapestistakin, löytyy jo yksinään tekemistä ja näkemistä viideksi päiväksi, mutta jos ei koe tarpeelliseksi tutustua jok'ikisen museon tai luksusmuotiliikkeen valikoimaan tai matkailee pienellä budjetilla, kannattaa yhdistelmää harkita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti