torstai 13. syyskuuta 2012

Finn vagyok! (Opiskelusta ja vähän muustakin)

Ajantaju: kadonnut.
Maksa: tuskainen.
Rahat: vähissä.
Aivosolut: uhanalaisarvioinnissa luokiteltu silmälläpidettäviksi.

Vaikka tulinkin tänne nimenomaan ottamaan vähän lomaa opiskelusta ja harmaasta arjesta, on jokainen pienikin välähdys normaalia elämää hyvin tervetullut. Kertonee paljon, että riemastuin tänä aamuna löytäessni sähköpostista kurssimateriaalia ensi keskiviikoksi. Kukapa olisi uskonut?

Minun ei alunperin ollut tarkoitus kertoa, mitä opiskelen (syistä X, Y ja Z), mutta kenties jotakuta oikeasti jopa kiinnostaa! Suomessa olen siis kolmannen vuoden psykologian opiskelija ja samaa alaa opiskelen täälläkin niin paljon kuin voin. Alkuperäinen kurssivalikoima (Psychology of competition and cheating, Creativity and psychology of arts, Psychology of money...) ei näyttänyt siltä, että saisin juurikaan noppia hyväksiluettua tutkintooni, mutta nyt se saattaisi olla jopa mahdollista. Tällä hetkellä opintosuunnitelmani syyslukukaudelle näyttää tältä:

Creativity and Psychology of Arts
Neuropsychology
Psychopathology and Psychotherapy
Child Psychopathology
Evolution Psychology
Qualitative Methods

Introduction to Hungarian Culture
Communication in Hungarian for Beginners


Toistaiseksi käynnissä ovat vasta nuo kieli- ja kulttuurikurssit, mutta ensi keskiviikkona on luovuuspsykan ensimmäinen tapaaminen, jota varten minun pitäisi valmistella esitelmä aiheesta The Exploration of Creativity. Tällä kurssilla meitä on sentään huimat neljä opiskelijaa, mutta muilla psykan kursseilla tulemme luultavasti olemaan kahden espanjalaisen Pablon kanssa, sillä olemme ainokaiset pääaineopiskelijat. Luultavasti kaikki kurssit tullaan järjestämään samaan tapaan kuin luovuuspsykan kurssi, eli sovitaan muutama tapaamiskerta/kuukausi ja keskustellaan aiheesta X. Tervetullutta vaihtelua, kun on tottunut pänttäämään tenttikirjoja ja unohtamaan kaiken viimeistään tenttisiiderin ääressä. Luulen, että suurin osa kurssien aihepiireistä on jo entisestään varsin tuttua, joten toivottavasti sitä pystyisi tänä vuonna oikeasti syventymään johonkin sen sijaan, että yrittää paukuttaa päähänsä aina vaan uusia välittäjäaineita.

Se psykologiasta. Unkarin kulttuurikurssin ensimmäinen tapaaminen oli tiistaina, ja ihan mielenkiintoiseltahan tuo vaikutti. 3 noppaa siitä, että kirjoitat kahden sivun mittaisen esseen kotimaasi kulttuurista, esim. juhlapyhistä tai ruoasta – kyllä minulle kelpaa. Otan mielelläni vastaan ideoita, mieleen tulee vain suomalaiset juopottelufiestat ja mustamakkara. Marimekosta en aio kirjoittaa, se on varmaa se.

Unkarin kieli taas... Suomi saattaa olla hankala kieli, mutta ei unkari kyllä yhtään helpompaa ole. Tunneilla koko ryhmän henkinen ikä laskee jonnekin 13 paikkeille, kun toistamme yhdessä ja vuorotellen lukusanoja ja aakkosia. Lohduttaudun sillä, että kieli on kaikille yhtä vieras, omituinen ja vaikea. Suomalaisilla on ehkä vähän etulyöntiasemaa lausumisen suhteen esimerkiksi espanjalaisiin tai ranskalaisiin verrattuna, mutta yhtä lailla sönkkäämme kaikki. Törökök, görögök, csütörtök.

Haha, sainpas kuluneen viikon kuulostamaan opiskeluntäyteiseltä... Siihen on mahtunut myös shoppailua, syöminkejä ja juominkeja. Ajattelin kirjoittaa jossain välissä erillisen postauksen raha-asioista, sillä niitä on täällä joutunut melkoisesti miettimään.
Aivan sattumalta vastaan tullut Batman Catman, pakkohan se oli saada ankeaa huonettani koristamaan! <3 Ensimmäinen askel sisustamisen tiellä on otettu.
Arkad, paikallinen ostoshelvetti. Kauppakeskuksen sijainti on kyllä optimaalinen: se on niin lähellä, että sinne voi kävellä, mutta niin kaukana, ettei sinne tule lähdettyä aikaa tappamaan. Sopivan pieni paikka muutenkin, vaikka kaikki olennaiset putiikit löytyvät.
Ah, oh ja voih! Uudet salikengät, jotka toivottavasti pääsevät tositoimiin ensi viikolla, ja uudet korkokengät, jotka toivottavasti pääsevät tositoimiin tällä vuosituhannella.


Otsikko on - yllätys yllätys - unkaria ja tarkoittaa "Olen suomalainen". Millekään persuilulinjalle en ole lähtenyt, mutta kyllä sitä tiettyjä pieniä juttuja Suomesta kuitenkin kaipaa. Tiskiharjoja. Siideriä (pakko opetella juomaan kaljaa, kun ajatuskin Somersbystä alkaa oksettaa – se on siis pitkälti ainoa siideri, jota täältä saa). Kirjoja. Halpoja tekstiviestejä. Suklaata!

Siksi meinasikin tulla tippa linssiin, kun löysin kotoa tällaisen paketin:
Kiitos Verna! <3 Suklaan säästän pahan päivän varalle, mutta Poirotin aloitan ensitilassa!

Tänään on ohjelmassa vaihteen vuoksi vähän bailandoa, tällä kertaa tosin virallisten pippaloiden muodossa. Teemana on unkarilainen kulttuuri ja viikset, joten palinkaa ja levinnyttä kajalia on ainakin luvassa. Haluaisin sellaisen viiksikaulakorun, mutta paremman puutteessa päätin piirtää viikset sormeeni.
Maanantainaama.
Piti tehä duckface, että viikset pyssyy!

9 kommenttia:

 1. Minulle tuli sama vaikea ensivaikutelma unkarista, koska se on niin vieras. Mutta tosiaan, suomalaisella on etulyöntiasema, joka kannattaa käyttää hyväkseen: unkari ei ole suomalaiselle vaikea kieli, päinvastoin, unkari on todennäköisesti helpoin ikinä oppimani vieras kieli. Kannattaa alkaa tosissaan panostaa myös kielioppiin eikä pelkästään fraaseihin, koska kieliopin kautta unkari alkaa aueta, kun huomaa miten samoin säännöin se toimii kuin suomi.

  Ääntämisessä ongelmia minulle tuotti erityisesti s-äänteet, etenkin "c" (cica) ja "zs" (Zsofia), sekä joidenkin lyhyiden vokaalien ääntäminen (etenkin a ja e, ensinmainittu ääntyy o-maisesti ja jälkimmäinen melkein kuin ä, muttei ihan...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot oikeessa! Ensin toi vagy/vagyok/jne -verbi hämmensi mua ihan tosissaan, sitten tajusin, että noinhan se menee suomessakin.. :D Ässät on hankalia joo, etenkin, kun näiden 'tavallinen' s on meille suhuässä. Ja toi 'a' on kyllä yks piikki lihassa, ehkä sen vielä jossain vaiheessa oppii sanomaan edes sinnepäin. :D

   Poista
 2. Mitähän outoa kertoo musta että kaikenlaiset raha- ja budjetointijutut ulkomailla kiinnostaa mua niin paljon? Tai juuri elämisen kalleus ja millaiset hyödykkeet/palvelut on suomeen verrattuna kalliimpia/halvempia. Odottelen siis ihan mielenkiinnolla kaikkia kirjoituksia jotka sivuaa tätä aihetta :D nim. En tajunnut koskaan aiemmin että 0,5 l pullo pepsiä voi maksaa Tanskassa 4e

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kööpenhaminan hintataso... </3 Hyvä juttu, että jotakuta kiinnostaa, koska mun on ihan itseäni varten pakko sellanen selvitys jossain vaiheessa kyllä tehdä. :D

   Poista
 3. En kestä. Hankin kuule Työllä ja Tuskalla (eli Huuto.netistä parilla eurolla) juuri jänskiä kirjoja, jotka ajattelin lähettää sulle SUKLAAN kera, mutta sitten joku pahus ehti ensin. =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3<3<3 Lähetä silti! Annoinko sulle jo osotteen?

   Poista
  2. Joo, annoit. :D Ja toki lähetän.

   Poista
 4. Ilmoittele vain osoitteesi jossakin välissä, niin miekin laitan täältä kivoja paketteja tulemaan! :) Kiva kuulla, että on jotakin kursseja, jotka saisit sitten hyväksi luettua palattuasi tänne... ja mitä noihin aakkosiin ja lukusanoihin tulee, niin hengessä mennään mukana täälläkin, niitä harjoitellaan meilläkin ainakin viisi seuraavaa viikkoa! ;) Tsemppiä muru sinne! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, mun piti pikkasen miettiä, että keltäs Marilta tää olikaan, kun aakkoset sekoitti! :D Mutta joo, mulla on onneks sen verran etulyöntiasema niihin eskareihin verrattuna, että osaan piirtää jo kirjaimia! Tsemppiä sinnekin <3 Laitan sulle feississä osotetta, kunhan muistan!

   Poista