sunnuntai 26. elokuuta 2012

Koottuja huomioita

Odottelen tässä kameran akun latautumista, että saisin tämän päivän kuvat koneelle ja koristamaan polveilevaa tarinointiani päivän ohjelmasta. Koska siitä merkinnästä on tulossa muutenkin pitkä kuin Suomen talvi, ajattelin koota irralliset pohdintani toiseen merkintään, siis tähän.

Kulttuurishokista ei vielä voi puhua, Budapest kun ainakin on kovin keskieurooppalaisen oloinen kaupunki. Totta kai jokaisella kaupungilla on omat erityispiirteensä, mutta pohjimmiltaan täällä on sama meininki kuin vaikkapa Münchenissä tai Kööpenhaminassa (kyllä Köpis on minusta selkeästi keskieurooppalainen kaupunki, vaikka vähän pohjoisessa onkin). Samat kaupatkin. Koska olen tällainen vierottumista yrittävä shopaholic, jaksan kyllä aina innostua siitä lisästä, jonka New Yorkerin ja Berschkan kaltaiset ketjut high street -valikoimaan tuovat. Nyt ei kuitenkaan ole a) varaa, b) tarvetta, c)järkeä shoppailla, joten ostoskatua pitkin käveleminen oli lähinnä aisteja turruttava kokemus. Olkoonkin, että muutama mekko jo sieltä Ison Pahan B:n rekeiltä kutsui luokseen kuin seireeni...

Oli miten oli, onhan se unkarilainen elämänmeno kiintoisaa. Luvassa siis satunnaisia ajatuksia sattumanvaraisessa järjestyksessä.

☆ Unkarissa on halpaa. Tarkan markan ihmisen kannattaa kuitenkin ottaa huomioon sellainen jokaiseen isoon kaupunkiin pätevä seikka, että turistilta otetaan just sen verran, kun hän on valmis maksamaan. Siinä missä meidän eilinen ateria maksoi viitisen euroa, Váci utcalla hinnat olivat 10 eurosta ylöspäin oli ruoka kuinka keskiverron buffet-safkan kuuloista tahansa. (C'mon, miksi kukaan lähtee koti-ABC:ta kauemmas, jos syö vain wieninleikkeitä ja metsästäjänpihviä...) Jäätelöpallo maksoi ko. kadun kuppiloissa 200+ forinttia siinä missä täällä noin 180 ft. Eihän 20 forinttia ole summa eikä mikään, mutta you get the point. Sekin kannattaa pitää mielessä, että siinä missä Suomessa mäkkimättö on halpa vaihtoehto, se ei välttämättä ole sitä muualla. Kun nopeasti kääntelin hintoja päässäni, näytti Burger Kingin aterioiden hintataso kovin samalta kuin vastaavien Suomessa. Täällä muuten tipataan 10%.

☆ Ulkoministeriö kutsui unkarilaisten ajotapaa 'temperamenttiseksi', mutta ainakin Budapestissä liikenne kulkee hyvin suomalaiseen tapaan. Jalankulkijat tönöttävät valoissa silloinkin, kun auton autoa ei näy mailla halmeilla, ja ajajat puolestaan antavat tietä.

☆ Minulla ei ole hajuakaan Budapestin työllisyystilanteesta, mutta suomalaisen silmin se näyttää hyvältä. Siinä missä meillä hommat on pitkälti automatisoitu, löytyy täältä jos jonkinlaista toimijaa. Metrossa lipun tarkastaa setä tai täti, joita on asemalla yleensä vähintään kaksi sisäänkäyntiä kohden. (Busseissa ja ratikoissa on hurmaavan vanhanaikaiset leimalaitteet.) Eurooppalaiseen tapaan julkisissa vessoissa päivystävät siivoojat, jotka saavat palkkansa oletettavasti tippeinä (muistakaa tipata, näitä on myös ainakin Saksassa). Váci utcan varrella lähes jokaisen myymälän ovella päivysti leppoisan oloinen vartija (moikkailin niitä, kun olisi tuntunut töykeältä vaan marssia nenä pystyssä ohi. Yhtä moikkailin kahteenkin kertaan, kun käännyin huomaamattani yhdestä kaupasta väärään suuntaan eli takaisinpäin ja kävin samassa rättikaupassa toistamiseen...) Myös yksityisyritteliäisyys on vilkasta: Tonavan varrella laulettiin ja soitettiin, myytiin pitsejä, limonaatia ja pullaa.

☆ Kyllä se Suomi vaan on lintukoto. Helsingissä valitetaan muutamasta hassusta kerjäläisestä, tai siis siitä, miten he häiritsevät tavallisen tallustelijan elämää... Hassua kyllä, Suomessa ei ole koskaan tullut vastaan miestä, jolla on jalassa valtava märkivä haava, lähes kaksinkerroin kyyristynyttä vanhaa naista tai nuorta tyttöä, joka kaivaa pirtelömukin roskakorista nähdäkseen, olisiko pohjalla vielä jotain. Hostellini alueella tulee vähän väliä vastaan asuintalojen leveitä kynnyksiä, jotka on varattu sanomalehdillä nukkumatilaksi. Eikä tämäkään ole mitään verrattuna siihen, mitä jossain muualla päin maailmaa voi todistaa. Minulla on lukemattomia syitä olla onnellinen (eikä se suinkaan ole vähäisin, että minulla on mahdollisuus matkustella ja opiskella ulkomailla) jo pelkästään siksi, että on katto pään päällä ja terveys kunnossa. Ja jos sitä kattoa ei jostain syystä olisi tai terveys pettäisi, en olisi yksin. Miksi tämän unohtaa niin nopeasti sitten, kun kohtaa jonkin järisyttävän ensimmäisen maailman ongelman?

☆ Ai miksi aina ABC? Koska ne nyt vaan on niin käteviä! Nyt en puhu huoltoasemasta, vaan convenience storesta, pienestä kulmakaupasta, josta löytyy kaikenlaista purkkiruoasta maitotuotteiden kautta alkoholiin, muista palveluista puhumattakaan. Onhan täällä perinteisiäkin ruokakauppoja, mutta all the more power to you, jos onnistut sellaisen löytämään.

☆ Pidetäänpä hiljainen hetki sen neropatin muistolle, joka keksi, ettei kylmän ja kuuman veden tuloa tarvitse säätää erikseen.

Tällaista tänään, katsotaan, mitä huominen tuo tullessaan!

4 kommenttia:

 1. Tein saman huomion liikenteestä: liikennekulttuuri Budapestissa on yllättävän sivistynyttä. Sen sijaan täällä muualla - no ei todellakaan, vaan nimenomaan "temperamenttista" ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelinkin, että ehkä siellä, missä on vähemmän ihmisiä ja enemmän tilaa, ajetaan sitten vähän huolettomammin, kun täällä kerran ollaan niin rauhallisia. :D

   Poista
 2. Mun mielestä Budapestin liikenne myös on hyvin suunniteltua ja opasteita on hyvin, varmasti sekin auttaa että meininki on järjestäytynyttä. Ja julkinen liikennehän on aivan loistava, joten se vähentää paineita yksityisautoiluun.

  Hinnoista sen verran, että nehän ovat halpoja vain meille... unkarilaisen keskipalkka on n 500 EUR kuussa, opettaja tienaa noin 250 E/kk, kaupan kassa ehkei satastakaan, erittäin hyvänä palkkana pidetään yli tuhannen euron rajan pääsemistä. Itse joskus laskeskelin, että täällä pitäisi tienata noin miljoona forinttia kuussa (3600 EUR/kk), jotta pystyisi ylläpitämään "länsimaista" elintasaoa eikä tarvisi laskea joka penniä. Olen ihmetellyt 2 vuotta, että millä nämä ihmiset oikein elävät! Tosin moni tekee pimeitä kakkos-, kolmos- ja nelosduuneja, joista ei veroja sun muita maksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tarkoitinkin nimenomaan turistin (tai suomalaisen) näkökulmaa. Olen kanssa kuullut tästä palkkatasosta, ja onhan se karua, että minä saan opiskelijana ilmaista rahaa enemmän kuin täällä työssäkäyvät ihmiset. :/ Ei tee kauheasti mieli mainostaa asiaa. Kyllä se vaan on lottovoitto syntyä Suomen kaltaiseen yhteiskuntaan.

   Poista